Reuters, Hamas’ın ateşkes teklifini yayınladı

Reuters tarafından görülen bir teklife göre Hamas, arabuluculara ve ABD’ye, 100’ü müebbet hapis cezasına çarptırılmış Filistinli mahkûmların serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını içeren bir Gazze ateşkesi teklifi sundu.

Teklife göre Hamas, İsrail hapishanelerinde tutulan 700 ila 1.000 Filistinlinin serbest bırakılması karşılığında ilk serbest bırakılacak İsraillilerin kadın, çocuk, yaşlı ve hasta rehineleri de kapsayacağını söyledi. İsrailli kadın askerlerin serbest bırakılması da buna dahil.

İsrail Başbakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada Hamas tarafından arabuluculara sunulan yeni Gazze ateşkes önerisinin hâlâ ‘gerçekçi olmayan taleplere’ dayandığını söyledi. Netanyahu’nun ofisi konuyla ilgili bir güncellemenin cuma günü savaş kabinesi ve genişletilmiş güvenlik kabinesine sunulacağını söyledi.

Mısır ve Katar, Gazze Şeridinde nüfusun dörtte birinin açlıkla karşı karşıya olduğu insani kriz derinleşirken İsrail ve Hamas arasında ateşkesin nasıl olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyor. Katarlı yetkililer yorum taleplerine yanıt vermedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi cuma günü yaptığı açıklamada hükümetinin Gazze’de ateşkes sağlamaya çalıştığını, Gazze Şeridine yardım sevkiyatını artırmayı ve bölgenin güneyinde ve merkezinde yerlerinden edilen Filistinlilerin kuzeye geçmesine izin vermeyi hedeflediğini söyledi.

Mısır Polis Akademisinde konuşan Sisi, “Gazze’de ateşkese varmaktan, yani en büyük miktarda yardımı sağlamaktan bahsediyoruz,” dedi.