AB, Mısır ile 7,4 milyar avroluk göç anlaşması imzaladı

Avrupalı liderler ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Mısır’dan göçü engellemek üzere bir anlaşma imzaladı. AB, göçmen akışını yönetmeye ve ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olmak üzere 2027 yılına kadar Mısır’a 7,4 milyar avro yardım sağlamayı kabul etti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo pazar günü Sisi ile ortak bildirinin imzalanmasına katıldı.

Leyen, X’te yaptığı açıklamada, “Mısır Ortadoğu’da istikrar ve güvenliğin temel direğidir. Gazze’ye mümkün olan tüm yollardan yardım ulaştırmak için Mısır ve diğer ortaklarımızla el ele çalışacağız. Siviller korunmalıdır ve Filistinlilerin Gazze’den zorla göç ettirilmesi söz konusu olamaz. İki devletli çözüme dayalı kalıcı bir barış için çalışmak istiyoruz,” diye yazdı.

AB’nin Kahire ile ilişkilerini ‘stratejik ortaklık’ seviyesine yükselten anlaşma, Mısır’ın yüksek enflasyonla mücadele etmesine yardımcı olacak mali destek karşılığında yenilenebilir enerji ve ticaret de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğini artırmayı amaçlıyor.

Anlaşma kapsamında 5 milyar avro imtiyazlı kredi, 1,8 milyar avro yatırım ve 600 milyon avro hibe şeklinde kullandırılacak ve bunların 200 milyon avrosu göç sorununu çözmek için kullanılacak.

Meloni yeni anlaşmayla ilgili olarak Mısır’ın ‘İsrail-Filistin çatışmasının çözümünde temel bir ortak’, Kuzey Afrika’nın istikrara kavuşturulmasında belirleyici bir müttefik ve göç yollarının kontrolünde bir ortak olduğunu söyledi.

Meloni Mısır’da heyete katılmadan önce yaptığı açıklamada, “Tunus’ta gerçekleştirdiğimize benzer bir girişim, Mısır’da da bir mutabakat zaptı,” diyerek ‘Afrika için Mattei Planı’ olarak adlandırılan planın bir parçası olarak Kuzey Afrika ülkeleriyle ilişkileri güçlendirme politikasını yineledi.

“Buna paralel olarak, tarım ve eğitim alanında işbirliğine yönelik Mattei Planı ile ilgili ikili işbirliği çalışmaları var,” diyen Meloni, sağlık, küçük ve orta ölçekli işletmelere destek ve yatırım alanlarında da anlaşmalar ve işbirlikleri imzalayacaklarını ekledi.