Emirlikler ve Suudiler, İran’a karşı ABD ve İsrail’e istihbarat sağladı

Wall Street Journal’ın (WSJ) ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran’ın pazar sabahı erken saatlerde gerçekleştirdiği füze ve insansız hava aracı saldırısına karşı koymak amacıyla ABD ve İsrail ile istihbarat paylaşımı yaptı.

İranlı yetkililerin iki gün öncesinden, aralarında Suudi Arabistan’ın da bulunduğu farklı Körfez ülkelerini İsrail’e yönelik planladıkları saldırı konusunda bilgilendirdikleri bildirildi. WSJ’nin haberine göre bu bilgi daha sonra ABD’ye iletildi.

WSJ’ye göre, İsrail ve ABD güçleri İran’a ait insansız hava araçlarının ve füzelerin çoğunu durdurdu ama yetkililer bunu kısmen Arap ülkelerinin Tahran’ın saldırı planları hakkında sessizce istihbarat aktarmaları, hava sahalarını savaş uçaklarına açmaları, radar izleme bilgilerini paylaşmaları ya da bazı durumlarda yardım için kendi güçlerini tedarik etmeleri sayesinde yapabildiklerini söyledi.

Yetkililer, operasyonun İsrail ile bazı Arap hükümetleri arasındaki askeri işbirliğini engelleyen siyasi ve teknik bariyerleri yıkmak için ABD’nin yıllarca süren çabalarının doruk noktası olduğunu söyledi. ABD, NATO’nun Ortadoğu versiyonu yerine, Tahran’ın büyüyen insansız hava aracı ve füze cephaneliğini engellemek için bölge çapında daha az resmi bir hava savunma işbirliğine odaklandı.

Habere göre Pentagon’un İsrail’i Avrupa Komutanlığı’ndan (EUCOM) Ortadoğu’nun geri kalanını kapsayan Merkez Komutanlığı’na (CENTCOM) kaydırması ile birlikte, ABD himayesindeki Arap hükümetleriyle İsrail daha fazla askeri işbirliği yapmaya başladı.

Yetkililer, ABD ile yapılan görüşmelerin ardından BAE ve Suudi Arabistan’ın özel olarak istihbarat paylaşmayı kabul ettiğini, Ürdün’ün ise hava sahasının ABD ve diğer ülkelerin savaş uçakları tarafından kullanılmasına izin vereceğini ve İran’ın füze ve insansız hava araçlarının önlenmesine yardımcı olmak için kendi uçaklarını kullanacağını söylediğini aktardı.

Yetkililer, İran füzelerinin ve insansız hava araçlarının fırlatıldıkları andan itibaren Basra Körfezi ülkelerindeki erken uyarı radarları tarafından takip edildiğini ve bu radarların Katar’daki ABD operasyon merkezine bağlı olarak Ürdün ve diğer ülkeler üzerindeki hava sahasında bulunan çeşitli ülkelerin savaş uçaklarına, denizdeki savaş gemilerine ve İsrail’deki füze savunma bataryalarına bilgi aktardığını söyledi.

Yetkililer, yavaş hareket eden İran insansız hava araçlarının menzile girdiklerinde, çoğunlukla İsrail ve ABD savaş uçakları ve daha az sayıda İngiliz, Fransız ve Ürdün savaş uçakları tarafından vurulduklarını söyledi.