Siyonist yerleşimcilerden Mescid-i Aksa’ya baskın girişimi

Binden fazla siyonist yerleşimci 5 Haziran sabahı polis koruması altında işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi.

Kutsal mekâna yapılan baskın, İsrailli yerleşimcilerin İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’yı işgal ettiği 1967’deki altı gün savaşının anısına her yıl düzenlenen “Kudüs Günü” bayrak yürüyüşüne katılmaya hazırlandığı sırada gerçekleşti.

Kudüs’teki İslami Vakıflar Dairesi, en az 1.091 yerleşimcinin Mescid-i Aksa yerleşkesine baskın düzenlediğini bildirdi. Roya News’e göre, yerleşimciler saldırıları sırasında Talmudik ritüeller ve danslar icra ederken, İsrail güçleri Filistinlilerin kutsal alana girmesini engelledi.

The Cradle’ın aktardığına göre yerleşimcilere hahamlar ve aşırı sağcı eski İsrail milletvekili Moshe Feiglin de katıldı. Yerleşimciler El Kattanin pazarı ve El Aksa avlularının ana girişlerinden biri olan El Kattanin Kapısı yakınlarında Yahudi ritüelleri gerçekleştirdi.

İşgal güçleri çarşamba günkü yürüyüşün güvenliğini sağlamak üzere Doğu Kudüs’e 3.000’den fazla asker konuşlandırdı ve işgal altındaki şehrin bazı ana yollarında askeri kontrol noktaları kurdu.

İsrail güçleri Şam Kapısı’ndan Bab el-Sahira’ya kadar olan bölgeyi kapattığı için bayrak yürüyüşü Doğu Kudüs’ün çoğunluğu Müslüman olan mahallelerinden geçecek. Yürüyüş El Halil Kapısı ve Kral Corc Caddesi’nden başlayacak ve yerleşimciler Şam Kapısı’ndan geçerek Batı Duvarı’na ulaşacak.

Aralarında aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in de bulunduğu çok sayıda İsrailli milletvekili ve bakan yürüyüşe katılmayı planlıyor.

Hamas’tan ve Hıristiyanlardan yerleşimcilere karşı direniş çağrısı

Hamas çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Faşist işgal hükümetinin yerleşimci çetelere işgal altındaki Kudüs sokaklarında sözde ‘Bayrak Yürüyüşü’ düzenleme izni vermesi… bu faşist hükümetin küstahlığını ve işgalin kutsalları Yahudileştirmeye yönelik yaklaşımını teyit etmektedir,” dedi. 

İşgalcileri, başta Mescid-i Aksa olmak üzere Filistinlilerin kutsallarına yönelik suç politikalarını sürdürmesinin sonuçları konusunda uyaran Hamas, “Filistin topraklarımızdaki Aksa Tufanı savaşında kahramanca bölümler yazan ve Batı Şeria’da işgali ve yerleşimcilerini takip eden direnişin, aşırılık yanlısı yerleşimci liderlerinin dizginlenmesini sağlayarak bu suçlu düşmana acı çektirmenin yollarını bulacağını teyit ediyoruz,” dedi.

Filistin halkını harekete geçmeye ve İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik planlarına karşı koymaya çağıran hareket, Arap ve Müslüman halkları ile Filistin davasını destekleyenleri İsrail’e karşı baskılarını artırmaya çağırdı.

Kudüs’ü ve Kutsal Mekânları Destekleme İslam-Hıristiyan Komisyonu, İsrail’in Aksa’ya yönelik saldırılarının tehlikelerinden bahsederek Filistinlileri buraya saldıran yerleşimcilere karşı koymaya çağırdı.