Kuzey ve Doğu Suriye’deki yerel seçimler ertelendi

Daha önce 11 Haziran’da yapılacağı açıklanan “Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi” yerel seçimlerinin ağustos ayına ertelendiği ilan edildi.

Özerk Yönetim’den yapılan açıklamada, “Yüksek Seçim Kurulu, seçim sürecine katılan siyasi parti ve ittifakların talepleri doğrultusunda ve seçim sürecinin demokratik bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla seçim tarihinin ertelenmesine karar vermiştir,” denildi.

Yönetim, gecikmenin siyasi partilerin kendilerine kampanya için ek süre tanınması yönündeki taleplerinden kaynaklandığını açıkladı. Gecikmenin aynı zamanda seçim sürecini izlemek üzere “uluslararası kuruluşlara yeterli bir süre tanıyacağı” da belirtildi.

Ankara ve Şam, özerk bölgedeki yerel seçimlere tepki gösterirken, ABD de seçimlerin yapılmaması gerektiğini söylemişti. PYD bağlantılı partilerin haricinde Rojava’daki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) bağlantılı ENKS, seçimleri boykot edeceğini açıklamıştı.

Suriye’deki Kürt Demokratik Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gado, Rûdaw’dan Dilbixwin Dara’ya verdiği demeçte, “Seçimler Rojava halkının ve [Kürtlerin liderliğindeki] Özerk Yönetimin kontrolü altındaki diğer bölgelerin meşru bir hakkıdır. Türk devleti ve rejiminin seçimlere karşı olduğunu, bunun da bölge halkına ve bölgedeki topluluklara yönelik bir baskdır,” dedi.

“ABD, Fransa ve bazı Avrupa ülkeleri gibi Kürt dostu ülkelerin zayıf tutumunu” eleştiren Gado, Rojava’daki Kürt liderliğindeki yönetim ile seçim komisyonunun oylamaya devam edip etmeyeceklerini görüşmek üzere toplanacağını söyledi.