WSJ: İsrail, ABD ve Arap ülkelerinin desteğiyle Refah’ı tahliye planı hazırlıyor

Wall Street Journal’ın (WSJ) 23 Nisan tarihli haberine göre İsrail ordusu Gazze Şeridinin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırı planlarını tamamlamak üzere. 

WSJ’nin Mısırlı yetkililere dayandırdığı habere göre İsrail’in sivilleri kentten tahliye etme planı iki ila üç hafta sürecek ve Washington, Kahire ve Abu Dabi dahil diğer Arap ülkeleriyle işbirliği içinde yürütülecek. 

Yetkililer İsrail’in Refah’a kademeli olarak asker konuşlandırmayı planladığını söylüyor. Birlikler, Tel Aviv’in Hamas liderlerinin saklandığına inandığı belirli bölgelere yoğunlaşacak. WSJ’ye göre tahliyeler de dahil olmak üzere tüm operasyonun en az altı hafta sürmesi bekleniyor. 

Gazeteye konuşan İsrailli bir güvenlik yetkilisi Refah’a yapılacak saldırının ‘çok sıkı bir operasyonel planı olacağını çünkü oranın çok karmaşık olduğunu’ söyledi.

İsrail’in tahliye planının Refah’taki sivil nüfusun Han Yunus kentine ve şeridin diğer bölgelerine taşınmasını içerdiğini belirten haber, çadırlar, gıda malzemeleri ve tıbbi tesisler içeren barınaklar kurulacağını da ekliyor. 

İddiaya göre planın ayrıntıları hakkında Mısır’a da bilgi verildi. Al-Araby Al-Jadeed geçen hafta Mısırlı kaynaklara dayandırdığı haberinde Mısır güçlerinin ve kurumlarının Kuzey Sina’da ve Mısır’ın Gazze sınırı boyunca ‘tam hazırlık halinde’ olduğunu bildirmişti. Artan hazırlık durumu, güney kentindeki operasyon hazırlıklarıyla ilgili olarak ‘İsrail tarafından gelen temasların’ ardından geldi. Al-Araby Al-Jadeed’in haberine göre Mısır Kızılayı son birkaç aydır Han Yunus’taki kampları Filistinlilerin Refah’tan çıkarılması için hazırlıyor. 

Associated Press (AP) tarafından bu hafta elde edilen uydu görüntüleri, Han Yunus yakınlarında yeni bir çadır yerleşkesinin kurulduğunu gösteriyor.

İsrail ordu radyosu pazartesi günü Tel Aviv’in ‘yaklaşık bir milyon kişiyi barındıracak’ bir ‘insani yardım bölgesini’ genişlettiğini bildirdi. Bölgede sahra hastanelerinin de kurulduğu belirtildi. 

Ordu radyosu, bölgenin Gazze’nin güney kıyısındaki El Mavasi’den Gazze Şeridinin merkezindeki Deyr el-Bala’ya kadar uzanacağını ekledi.