Tunus: Gannuşi’nin Türkiye ziyareti ve kapalı toplantıları büyük tartışmalara yol açtı

Nahda Hareketi lideri ve Tunus Meclis Başkanı Raşid Gannuşi’nin, Erdoğan ile bir araya geldiği Türkiye ziyareti Tunus’ta tartışmalara yol açtı.

Özgür Anayasa Partisi Gannuşi’nin  ziyaretini “vatana ihanet” olarak niteledi.

Özgür Anayasa Partisi başkanı Abeer Musa yaptığı basın toplantısında Gannuşi’nin Erdoğan ile kapalı bir toplantı yaptığını ve bunun kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Gannuşi’nin, Tunus Ulusal Güvenlik Meclisi toplantısının hemen ardından Erdoğan ile bir araya geldiğini belirten Abeer Musa şöyle devam etti: “Gannuşi, Tunus’un izleyeceği yolu ve askeri planlarının konuşulduğu Ulusal Güvenlik Meclisi toplantısının ardından Erdoğan ile kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Tunus ulusal güvenliği tehlike altındadır.”

Özgür Anayasa Partisi lideri Tunus anayasının ve kanunlarının bu tür ziyarete izin vermediğini belirterek Gannuşi’den güvenoyunun çekilmesi çağrısı yaptı.

Öte yandan Nahda Hareketi sözcüsü bu ziyaretin önceden belirlenmiş bir ziyaret olduğunu ve Gannuşi’nin Nahda Hareketi lideri sıfatıyla Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirtti.

Tunus bir süredir hükümet kurma çalışmaları ve müzakerelerine yoğunlaşmış durumda. Gannuşi’nin meclis başkanı seçilmesinin ardından Nahda Hareketinin hükümet kurma görevi verdiği isim Habib Cemeli başarısız olmuş ve meclisten güvenoyu alamamıştı.  

Bu gelişmeden saatler sonra, Gannuşi’nin Tunus’ta resmi olarak ilan edilmeyen Türkiye ziyareti birçok tarafın tepkisini çekti.

Tunus’un Kalbi Partisi vekillerinden Zuheyr Mahluf yaptığı açıklamada bu ziyaretin bir hata olduğunu ekleyerek şöyle devam etti: “Gannuşi’nin ziyaretini, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti başkanının takip etmesi şüphelerimizi arttırıyor.”

Demokratik Hareket Kitlesinin vekillerinden olan Monjee Rahve yaptığı açıklamada bu ziyarette Katar-Türkiye eksenini ilgilendiren toplantılar yapıldığını ve Libya krizinin de konuşulduğu toplantılara İhvan’ın küresel düzeyde tanınan isimlerinin de katıldığını söyledi.

Öte yanda Nahda Hareketi liderlerinden bir ismin, geçen günlerde gerekçesini açıklamadığı bir istifa ile hareketten ayrılması akıllara hareketin içte tartışmalar yaşadığını akıllara getrdi. (Tunus eremnews)