İdlip güneyinde operasyona başlayan Suriye ordusu, ilk gösterilerin yaşandığı ve 7 yıldır silahlıların elinde olan bölgeleri kontrolü altına aldı, silahlı gruplar genel seferberlik ilan etti

Salı günü İdlip güneyinde operasyonlara başladığını duyuran Suriye ordusu, 7 yıldır silahlı grupların kontrolünde olan bölgeleri kontrolü altına aldı.

İdlip’in güneyinde yer alan ve Hama’ya bağlı olan beldelerde ilerleme sağlayan Suriye ordusu, ateşkese rağmen bulundukları bölgeden ağır silahlarıyla birlikte çekilmeyen silahlı gruplara yönelik operasyon başlatmıştı. 

Ateşkes gereği silahlı grupların gerginliği azaltma bölgesinden silahlarıyla birlikte 20 km çekilmesi gerekiyordu.

Suriye ordusu 7 yıl sonra Zekat ve Arbain beldelerini kontrolü altına aldı

Suriye’deki olaylar başladığı zaman ilk gösterilerin yaşandığı ve 7 yıldır silahlı grupların elinde olan Zekat ve Arbain beldeleri Suriye ordusunun kontrolüne girdi.

Başta Hey’et Tahrir Şam (Nusra) olmak üzere silahlı radikal gruplar açısından stratejik öneme sahip olan ve aynı zamanda ikmal yolu üzerinde yer alan Kefr Zeyta ve Latamina ise Suriye Ordusunun ateşi altında.

İki beldeyi birbirine bağlayan yolu ateşe alan Suriye Ordusunun hedefinde silahlı grupların lojistik yollarını kesmek var.

Saf değiştiren komutanın ve Muhalif Ceyş El-İzze ordusunun kalesi ateş altında

Suriye ordusunda teğmen iken saf değiştirip silahlı gruplara katılan Cemil Saleh, muhalif Ceyş El-İzze ordusunun komutanı. Cemil Saleh’in doğduğu yer olan ve Ceyş El-İzze’nin merkezi sayılan Latamina beldesi Suriye ordusunun ateşi altında. 

Latamina ile birlikte silahlı grupların İdlip güneyindeki ana savunma noktalarından biri olan ve ikmal yolunda bulunan Kefr Zeyta da ateş altında.

Suriye ordusunun operasyonuna, Suriye ve Rusya’ya ait savaş uçakları da eşlik ediyor. 

Silahlı gruplar genel seferberlik ilan etti

Lübnan Al-Mayadeen televizyonuna konuşan bir kaynağa göre silahlı grupların operasyon odası, telsiz üzerinden genel seferberlik ilan edildiğini ve Suriye ordusunun operasyonuna karşı cephelere destek gönderileceğini duyurdu. 

Aynı kaynağa göre silahlı gruplar ve liderleri, Hama kuzeyinde yer alan TSK’ya ait gözlem noktasında bir toplantı gerçekleştirdi.

Silahlı gruplar bölgede bulunan tüm hastahanelere acil durum çağrısı yaptı ve gelecek yaralılara öncelik verilmesini talep etti. 

Silahlı grupların ayrıca çoğu karargahını terk ettiği ve silahlılara askeri ve kalabalık toplantıları yasakladığı duyuruldu. Hava saldırılarının hedefi olmamak için bölye bir karar alındığını aktaran kaynaklar, silahlı grupların hava saldırılarında çokça kayıp verdiğini söyledi.