Hizbullah cephe açarsa ABD savaşa girmeyi düşünüyor

Konu hakkında bilgi sahibi üç ABD’li ve bir İsrailli yetkilinin Axios’a verdiği bilgiye göre Beyaz Saray, Hizbullah’ın Gazze’deki savaşa katılması ve İsrail’e saldırması halinde ‘askeri güç kullanma’ olasılığını tartışıyor.

Habere göre Gazze savaşı başladığından bu yana Biden yönetimi üçüncü taraflar aracılığıyla Hizbullah ve İran’a savaşa müdahale etmemeleri konusunda uyarıda bulunan açık ve özel mesajlar gönderdi.

ABD’li yetkililerden biri, Biden yönetiminin aracılar vasıtasıyla İran ve Hizbullah’tan aldığı yanıtın, gerilimin tırmanmasını istememekle birlikte İsrail’in Gazze’deki saldırılarını sürdürmesi halinde müdahale etmek zorunda kalabilecekleri yönünde olduğunu söyledi.

Biden yönetimi bu mesajların ardından Doğu Akdeniz’e iki uçak gemisi ve birkaç savaş gemisi daha göndererek bölgeye olası bir sevkiyat için daha fazla kuvveti teyakkuza geçirdi. Biden’ın İsrail’e yaptığı ziyaretin de kısmen ABD’nin Hizbullah’ın Gazze savaşında ikinci bir cephe açmasından duyduğu endişeyi yansıtmak için tasarlandığı belirtiliyor.

İki ABD’li yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın son günlerde görüştüğü bölgedeki Arap liderlere, ABD’nin İsrail’i desteklemek için bölgeye bu kadar çok askeri varlık göndererek ‘şaka yapmadığını’ söylediğini belirtti.

Yetkililer, Hizbullah’ın savaşa katılması halinde ABD’nin askeri güç kullanma senaryosunun son günlerde Beyaz Saray’da yapılan birkaç toplantıda gündeme geldiğini söyledi. Yetkililer güç kullanma kararının Hizbullah saldırısının kapsamına ve İsrail’in karşılık verme kabiliyetine göre alınacağını da sözlerine eklediler.

İki ABD’li yetkili, Beyaz Saray’ın Hizbullah’ı savaşın dışında tutmak için elinden geleni yaptığını fakat bunun tam tersi bir senaryoya da hazırlandığını vurguladı.

ABD’li ve İsrailli yetkililer, Biden’ın Cumartesi günü Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde Lübnan sınırı boyunca genişleyen çatışmalarla ilgili ‘endişelerini dile getirdiğini’ söyledi. Yetkililer Biden’ın Netanyahu’dan İsrail Savunma Kuvvetlerinin (IDF) Lübnan’daki operasyonlarını mümkün olduğunca kısıtlı tutmasını istediğini ve Hizbullah ile ciddi bir tırmanmaya yol açabilecek olası bir ‘yanlış hesap’ konusunda uyardığını söyledi.