Irak’tan Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak 17 milyar dolarlık proje

Irak, Avrupa’yı Ortadoğu ve Asya’ya bağlamayı amaçlayan ve ülkeyi boydan boya kat eden 1.200 km’lik iddialı bir demiryolu ve karayolu altyapı projesi başlattı.

‘Kalkınma Rotası’ olarak adlandırılan 17 milyar dolarlık proje, ülkenin petrol zengini güneyindeki Büyük Faw Limanı’nı kuzeydeki Türkiye sınırına bağlayacak. Rotanın, bölgenin ulaşım merkezi olarak Süveyş Kanalı’na rakip olabileceği belirtiliyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani Cumartesi günü İran, Ürdün, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden ulaştırma bakanlığı yetkililerinin katıldığı bir konferansta planı açıkladı. 

Sudani, “Bu projeyi sürdürülebilir petrol dışı ekonominin bir ayağı, Irak’ın komşularına ve bölgeye hizmet eden bir bağlantı ve ekonomik entegrasyon çabalarına bir katkı olarak görüyoruz,” dedi.

Proje, saatte 300 km hıza kadar hem mal hem de yolcu taşıyan yüksek hızlı trenleri ve ülkenin karayolu ağının yeniden yapılandırılmasını içerecek. Mevcut demiryolu ağı hayli yavaş bir petrol taşımacılığı ve Bağdat’tan Basra’ya 500 km’lik mesafeyi 12 saatte kat eden bir gece yolcu treninden ibaret. 

Yeni güzergahın Basra, Bağdat ve Musul şehirleri de dahil olmak üzere yaklaşık 15 istasyondan oluşması planlanıyor. 

Irak parlamentosunun ulaştırma komitesi, üç ila beş yıl içinde tamamlanacağını söylediği projenin bir bölümünü ‘isteyen herhangi bir ülkenin gerçekleştirebileceğini’ söyledi. Körfezin kuzey ucunda yer alan yeni bir deniz limanı olan ticari Büyük Faw Limanı üzerindeki çalışmalar halihazırda devam ediyor.