Irak ve Suriye ortak güvenlik anlaşması imzaladı

Irak ve Suriye içişleri bakanlıkları pazar günü sınır kontrolü ve uyuşturucuyla mücadele de dahil olmak üzere çeşitli alanları kapsayan bir güvenlik anlaşması imzaladı.

Rûdaw’da yer alan habere göre Irak İçişleri Bakanı Abdül Emir el-Şammari, Suriyeli mevkidaşı Muhammed Halid el-Rahmun ile Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, “İki ülke arasında ortak güvenlik işbirliği için bir mutabakat zaptı imzalandı,” dedi.

Şammari, anlaşmanın uyuşturucu ile mücadelede işbirliği, sınır kontrolü, aranan kişilerin iadesi, organize suçlarla mücadele ve kara para aklama ile ilgili bir dizi madde içerdiğini aktardı.

Iraklı bakan Bağdat ve Şam arasında “iyi” bir istihbarat işbirliği olduğunu ve “iki ülkenin bilgi alışverişi konusunda ortak çalışmaları olduğunu” kaydetti.

Rahmun, “Ülkelerimizde terörizmden muzdarip olduğumuz ve uyuşturucu kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı çeteleri tarafından yönetilen bir suç olgusu olduğu için başta güvenlik olmak üzere tüm alanlarda işbirliği görüşüldü, bu nedenle ortak güvenlik işbirliği mutabakatı imzaladık,” dedi.

Rahmun’a göre komşular arasında daha önce gerçekleştirilen güvenlik operasyonları “bazı şebekelerin çökertilmesi ve çok miktarda uyuşturucunun ele geçirilmesiyle sonuçlandı”.

Taraflar 22 Temmuz’da bölgesel güvenlik işbirliği konusunda kapsamlı bir toplantı düzenleyecek.