KYB lideri Talabani: Türkiye’nin karşılayamayacağımız talepleri var

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafel Talabani Çarşamba günü yaptığı açıklamada partisinin Türkiye ile olan sorunlarının çözülmesinin zor olduğunu ve bu ülkeyi ziyaret etmeyi reddettiğini belirterek konuyu yaklaşık bir ay önce Süleymaniye’deki KYB güçlerini hedef alan Türk insansız hava aracı saldırısına bağladı.

Rûdaw’ın aktardığına göre Talabani, Erbil’de düzenlenen bölgesel bir forumda yaptığı konuşmada, “Türkiye ile sorunumuzun çözülmesi zor. Ben ciddi olarak Türkiye’ye gitmeyeceğim. Türkiye Arbat’ta IŞİD’e karşı mücadelede üç kahramanı şehit etti,” dedi.

Talabani, Ankara’nın KYB’ye Süleymaniye’deki PKK bağlantılı partileri kapatması için yaptığı baskı hakkında ise, “Süleymaniye’de onların [Türkiye’nin] PKK’li olduğunu söylediği kurumlar var ama ben bunu bilmiyorum… Gidip bunları [partileri] kapatmaya hakkım yok,” dedi.

KYB lideri, kurumların Bağdat’ta resmi olarak siyasi parti şeklinde kayıtlı olduğunu ve KYB’nin Türkiye’nin kapatma taleplerini yerine getirme yetkisi olmadığını söyledi ve Ankara’ya konuyu Bağdat’la ele almasını önerdi.

Talabani, “Onların [Türkiye’nin] istediği ve bizim uygulayamayacağımız bazı şeyler var. Hiçbir ülkeyle sorun yaşamak istemiyoruz ama baskı, tehdit ve insansız hava araçlarıyla diyalog yürütmeyeceğiz. Diyalog bu şekilde yürütülmez,” diye ekledi.