Kerkük’teki gerilim şimdilik yatıştı

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük kentinde önceki gün Araplar, Türkmenler ve Kürtler arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısı dörde yükselirken, Irak güvenlik güçleri daha fazla şiddet olayını önlemek için kentte konuşlandı.

Kerkük polis sözcüsü Amir Şvani, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını ve Pazar günü kentte araçların normal bir şekilde hareket ettiğini söyledi fakat güvenlik güçlerinin ‘şiddeti önlemek ve sivilleri korumak’ için sokaklara ek birlikler konuşlandırdığını söyledi. Şvani, ölen dört kişinin yanı sıra 15 kişinin de yaralandığını aktardı.

Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 2014 yılından itibaren Irak’ın birçok kentini ele geçirmesinin ardından, daha önce ‘ortak mıntıka’ olarak yönetilen Kerkük’ün yönetimi Peşmerge’nin eline geçmişti. 2017 yılında Kürdistan’ın bağımsızlığı referandumun başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ise Kerkük’ün yönetimi tekrar Bağdat’a verilmişti.

Arap ve Türkmen göstericiler 28 Ağustos’ta Irak güvenlik güçlerinin Kerkük’teki karargâhı yakınlarında oturma eylemi düzenlemişti. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, ilgili binanın, daha önce binayı kullanan KDP’ye teslim edilmesi talimatı verdiğine dair haberler basında yer almıştı. Merkezi hükümet iyi niyet göstergesi olarak binayı KDP’ye iade etmeyi planlıyordu fakat karara itiraz eden Halk Seferberlik Güçleri’ne (Haşdi Şabi) destek veren Arap ve Türkmen muhalifler geçen hafta devir işlemini protesto etmek için binanın önünde kamp kurmuş ve KDP’lilerin da karşı eylemleri sonucu kentte şiddet eylemleri yaşanmıştı.