ABD: İran, Umman Körfezinde bir petrol gemisine el koydu

Amerikan donanmasına bağlı 5. Filo, İran Devrim Muhafızlarının, Umman Körfezinde seyreden bir petrol tankerine el koyduğunu açıkladı.

ABD Donanması, Devrim Muhafızlarının Advantage Sweet adlı gemiye yerel saatle 13:15 sularında el koyduğunu ve geminin mürettebatının el koyma sırasında bir imdat çağrısı yaptığını söyledi.

Açıklamanın ardından Beşinci Filo sözcüsü Yarbay Tim Hawkins el koyma olayının arkasında ilk başta belirtildiği gibi Devrim Muhafızlarının değil İran donanmasının olduğunu söyledi.

Açık kaynaklı takip siteleri Marshall Adaları bandıralı geminin Salı günü Kuveyt’ten ayrıldıktan sonra Houston, Teksas’a gittiğini bildirdi. 

Adının açıklanmaması kaydıyla Al-Monitor’a konuşan ABD’li bir yetkili, İran’ın bu hamlesinin muhtemelen İran ile ABD arasında, hak ihlalleri nedeniyle petrol sevkiyatına el konulmasıyla ilgili bir meseleden kaynaklandığını söyledi.

Yetkili, İran’ın el koyduğu geminin, Güney Çin Denizi’nde yaptırım uygulanan İran petrolünü taşıdığı iddiasıyla Adalet Bakanlığı tarafından soruşturulduğu bildirilen Marshall Adaları bandıralı bir başka tanker olan Suez Rajan’ın durumuyla ilgili olabileceğini öne sürdü.

Geçtiğimiz yıl New York’ta bir federal mahkemeye başvuran 11 Eylül 2001 saldırıları kurbanlarının aileleri, ABD hükümetinden Suez Rajan gemisindeki ham petrole el koymasını istemişti.

Perşembe günü Advantage Sweet’e el konulmasıyla ilgili olarak İran’ın BM misyonundan bir sözcü Al-Monitor’a yaptığı açıklamada bu hamlenin arkasında Devrim Muhafızlarının değil İran ordusunun olduğunu söyledi ve ABD Donanmasını ‘yanlış bilgi’ yaymakla suçladı.

İran ordusundan yapılan açıklamada İran Deniz Kuvvetlerine ait Binder destroyerinin, Basra Körfezi’nde bir İran gemisiyle çarpıştıktan sonra gemiyi durdurduğu ve bunun sonucunda İranlı mürettebattan iki kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.