Yemen Savunma Bakanı: Ateşkes çökerse savaşı Suudi Arabistan’a taşırız

İki taraf kalıcı bir ateşkes sağlamak için görüşmelere devam ederken Yemen direnişi, saldırıya uğramaları halinde Suudi Krallığını ve koalisyon müttefiklerini vuracakları konusunda uyardı.

Saba Haber Ajansı’nın haberine göre, Husilerin liderliğindeki Yemen hükümetinin Savunma Bakanı Muhammed El-Atifi Hudeyde vilayetine yaptığı bir ziyarette, Yemen direnişi ile Suudiler arasındaki görüşmelerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve mevcut durumun ‘sükûnete ve kapsamlı barışa doğru gittiğini’ ifade etti.

Öte yandan El-Atifi, Suudi liderliğindeki koalisyonun gayri resmi ateşkesi ihlal etmesi halinde direnişin savaşı tırmandıracağı ve Suudi Arabistan ile müttefiklerinin içine taşıyacağı uyarısında bulundu.

El-Atifi, “Tüm bunlar, saldırgan koalisyonun liderlerinin devrimci liderlik ve ona bağlı siyasi konsey ile üzerinde anlaşmaya varılanlar konusundaki niyetlerinin samimiyetine bağlı,” dedi.

‘Bu mutabakata bağlılığın bölgenin ve halkının çıkarına olduğunu’ savunan yetkili, aksi bir durumda koalisyon üyelerinin ağır kayıplarla ve ‘sonu gelmez bir çıkmazla’ karşı karşıya kalacağını iddia etti.

“Geçmişten ders almalılar çünkü silahlarımız, toplarımız, füzelerimiz ve insansız hava araçlarımız hazır,” diyen bakan, bundan sonraki savaşların Yemen içinde değil ‘saldırgan ülkelerin uzak derinliklerinde olacağı’ uyarısında bulundu.

Bu ayın başlarında Suudi Arabistan ve Umman heyetleri Yemen’in başkenti Sana’da Husilerle bir araya gelerek Krallık ve hareketin temsilcileri arasındaki ilk doğrudan ve açık görüşmeleri gerçekleştirdiler.

Bundan önce iki taraf İsviçre’de yapılan görüşmelerde büyük bir esir takası konusunda anlaşmış ve bu ay içinde esirlerin serbest bırakılması ve takas edilmesiyle sonuçlanmıştı.

Bayram tatilinin ardından yeni bir görüşme turunun yapılması ve daha fazla ilerleme kaydedilmesi bekleniyor.