CENTCOM şefi Kurilla: İran dronlarına karşı yapay zeka kullanacağız

Marbuta Haber

Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan’daki Al-Khurais elektronik harp sahasında, ABD ve Suudi Kraliyet hava savunma birimleri, İran İHA’larına karşı bir tatbikatta bir araya geldi.

Al-Monitor’e konuşan ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) lideri Michael “Erik” Kurilla, karşı-drone tatbikatlarını ‘başarılı’ olarak nitelendirdi.

Habere göre, ABD Ordusu tarafından getirilen LIDS (Alçak, Yavaş, İnsansız Uçak Entegre Bozma Sistemi), Coyote ve diğer yeni drone karşıtı sistemler de dahil olmak üzere ABD ve Suudi Arabistan’a ait birçok silah hedefleri başarıyla vurdu.

En nihayetinde CENTCOM yetkilileri, FAAD-C2 (İleri Bölge Hava Savunma Komuta ve Kontrol) komuta ve kontrol devrelerini yapay zeka ile birbirine bağlamayı planlıyor.

Pentagon’un karşı-drone teknolojisini araştırmak üzere özel bir ofis kurmasının üzerinden üç yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, Ordu hala İran’ın Shahed-136 serisi gibi tehditlerle mücadele etmek için hangi platformları benimseyeceğini belirleyebilmiş değil.

Kasım ayında Biden yönetimi, Katar’a Raytheon Coyote ve FS-LIDS sistemlerinden oluşan ABD yapımı karşı-drone sistemlerinin satışını onayladı. Breaking Defense’in Şubat ayında bildirdiğine göre Birleşik Arap Emirlikleri yaklaşık iki yıl önce LIDS sistemini satın almak için resmen talepte bulunmuştu.

Kurilla’nın “insanlar, ortaklar ve inovasyon” olarak adlandırdığı stratejisi, aynı zamanda bölgedeki Amerikan askeri varlıklarının azalmasını telafi etmeyi ve Körfez başkentlerindeki ABD’ye yönelik hayal kırıklığını yatıştırmayı amaçlıyor.

Devrim Muhafızları’nın füzeleriyle ilgili zorluk sadece onları vurmak değil, aynı zamanda onları ufukta tespit etmek ve orduları zamanında uyarmak.

Pentagon yetkilileri kayda değer bir ilerleme kaydedildiğini söylese de bazı Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri süregelen güvensizlik nedeniyle hava savunma radar verilerini komşularıyla paylaşmanın değeri konusunda ikna olmuş değil.

Bu amaçla, CENTCOM’un yeni teknoloji bozma ekiplerinin üyeleri, bir akıllı telefon uygulaması şeklinde en azından kısmi bir geçici çözüm tespit ettiklerini düşünüyorlar.

Kurilla’nın Al-Monitor’a verdiği bilgiye göre Kara Kuvvetlerine bağlı Görev Gücü 39 ve Hava Kuvvetlerine bağlı Görev Gücü 99, akıllı telefon kullanıcılarının kameralarını gökyüzüne doğrultarak havadaki insansız hava araçlarını takip edebilmelerini sağlayan bir programın son rötuşlarını yapıyor.

MITRE Corp. bünyesindeki orijinal tasarımcılar tarafından “Carpe Dronum” olarak adlandırılan uygulama, çekilen görüntüleri, konum verilerini ve temel trigonometriyi merkezi bir askeri sunucuya aktarıyor ve burada yapay zeka, drone’u tanımlamaya ve yörüngesini tahmin etmeye yardımcı olmak için bilgileri bir veri kitaplığıyla karşılaştırıyor.