Nekbe (Büyük Felaket) tanığı bir öğretmen ve Filistinli yetimlerin annesi: Hind El Hüseyni

Hind el Hüseyni (1916-1994) Kudüs’te dünyaya geldi. İlk eğitimini El Aksa yakınındaki İslami kız okulunda aldı. 1932’de İngiliz kız yüksek okuluna kaydoldu, 1937’de bu okuldan mezun oldu. 1938’de Arap ve İngiliz edebiyatı üzerine bağımsız çalışmalar yaptı.

Bir yıl İslami kız okulunda öğretmenlik yaptı, İkinci Dünya Savaşının patlak vermesiyle bu göreve bir süre ara verdi; ancak sonra geri döndü ve 1945-46 akademik yılının sonuna kadar göreve devam etti.

1948’de Hüseyni, çalışmalarını gönüllü sosyal hizmetler alanında yoğunlaştırdı ve Kudüslü Kadınlar için İşbirliği Topluluğunun kuruluşunda yer aldı. Zaman içinde Filistin’de 22 şubeye ulaşan topluluk, Filistin’in kasaba ve köylerinde yaşayan kadın ve çocukların yaşam koşulları ile ilgili araştırmalar yürüttü, anaokulları kurdu, okuryazarlık eğitimi kampanyaları düzenledi ve terzilik eğitim merkezleri açtı.

Nisan 1948’de Hüseyni, bir toplantıya gitmek üzere Eski Kudüs’te yürürken en büyükleri 9 yaşında olmak üzere caddede perişan hâlde dolaşan bir çocuk grubuna rastladı. Çocuklar Deyr Yasin’den, Siyonistlerin bu köyde gerçekleştirdiği korkunç katliamdan kaçmayı başarmışlardı. Hüseyni, çocukları önce kiraladığı iki odaya, sonra dedesi Salim Hüseyni’nin kırsaldaki konağına yerleştirdi. Ardından bu konağı yetim ve yoksul Filistinli çocukların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Arap Çocuk Evi adını verdiği bir yardım topluluğunun merkezi hâline getirdi. Oldukça mütevazı koşullarda kurulan topluluk, 50lere ve 60lara gelindiğinde bünyesindeki kreşler, anaokulları, hazırlık ve ortaokul düzeyinde verdiği eğitimler, bir sekreterlik okulu, okuryazarlık eğitimi bölümü ayrıca terzilik ve ev idaresi eğitimi bölümü ile önde gelen ulusal eğitim enstitülerinden biri oldu.

Arap Çocuk Evi’nin servis aracını bizzat Hüseyni kullanır ve yetim çocukları köylerinden alıp enstitüye getirirdi. Bazen hem yetim çocuklara hem de annelerine sığınak sağlardı. Hüseyni, eğitsel ve sosyal yetkinliğini ilerletmek için 1963’ten 1965’e kadar üç yıl boyunca her yıl dört ay olmak üzere Hamburg Üniversitesinde dersler aldı. 

1960’ta Arap Çocuk Evi dahilinde bir Filistin halk kültürü müzesi kurdu. Müzede değerli antikalar, geleneksel zanaat araçları ve Filistin’in çeşitli bölgelerinden işlemeli (tatreez) elbiseler vardı. Hüseyni, düzenli olarak müzenin koleksiyonuna eklemeler yaptı.

Haziran 1967’de, Nekse esnasında Hüseyni, Arap Çocuk Evini yaralıların tedavilerinin yapılması için bir kliniğe dönüştürdü. Fakat bu “İsrail” saldırısını engelleyemedi; klinik bombalandı ve yarısı tamamen yıkıldı. Norveç Kızılhaçının yardımıyla klinik yeniden inşa edildi.

1982’de Filistinli edebiyatçı Isaaf el Neşheşibi’nin evi, Isaaf el Neşheşebi Kültür, Sanat ve Edebiyat merkezine dönüştürüldü. Bu süreçte Hind el Hüseyni, Dr. İshak Musa el Hüseyni’nin yardımıyla merkezde Arap ve İslam mirası ile ilgili binlerce kitap içeren bir kütüphane kurdu.

Yine 1982’de, İslam Konferansı Örgütünün yardımıyla Hind el Hüseyni kız yüksek okulunu kurdu, okul 1995’te Abu Dis’teki Kudüs Üniversitesi ile birleşti. Kurulduğunda Sosyal Hizmetler, Arap Dili ve Edebiyatı ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerini içeren yüksek okula sonradan tarih ayrıca anaokulu ve ilkokul eğitimi bölümleri de eklendi.

Hiç evlenmeyen ve tüm varlığını Filistin’in yetim ve yoksul çocuklarına adayan Hüseyni, 13 Eylül 1994’te Kudüs’te hayata gözlerini yumdu. 

Kaynak: https://www.palquest.org/en/biography/14219/hind-al-husseini