İran: Birkaç saat içinde uranyum zenginleştirme seviyesini yüzde 3,6 üzerine çıkaracağız

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kamalvandi, İran’ın birkaç saat içerisinde uranyum zenginleştirme seviyesini yüzde 3,6 üzerine çıkaracaklarını duyurdu. İran hükümet sözcüsü ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısının da katıldığı basın açıklaması devam ediyor.

İran, birkaç saat içerisinde uranyum zenginleştirme seviyesini nükleer anlaşmanın izin verdiği seviyenin üzerine çıkaracak teknik hazırlıkların biteceğini açıkladı. Nükleer anlaşmaya bağlılıklarını sürdürdüklerini açıklayan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi ise “Avrupa tarafında ahde vefa görmek istiyoruz” dedi.

Arakçi, Fransa lideri Macron ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyerek “Diplomatik kanallar hala açık, yeni girişimler gerekiyor” dedi.

Arakçi, İran’ın taraflara gerekli süreyi tanıdığını ve bugün atacağı adımın anlaşmayı ihlal etmediğini söyledi. Avrupa ülkelerinin anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmediğini vurgulayan Arakçi “Avrupa ülkelerine 60 günlük yeni bir süre tanıyoruz aksi halde 3. adımı atacağız” şeklinde devam etti.

İngiltere’nin alıkoyduğu tanker ile ilgili de konuşan İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii “İngiltere uluslararası sularda seyreden ve Suriye’ye gitmeyen tankerimizi alıkoydu” dedi.

Rebii bugün atılacka adımın İran’ın çıkarına olduğunu söyleyerek anlaşmaya bağlı kalmayan ABD’nin stratjik hata yaptığını vurguladı. (Al-mayadeen, rt arabic)