Washington ve Tahran, Katar’ın arabuluculuğuyla mahkum değişiminde bulunuyor

Washington’la yapılan anlaşmanın bir parçası olarak Tahran’ın dondurulmuş varlıklarının 6 milyar dolarının Katar’daki bir hesaba aktarılmasıyla birlikte, bir Katar uçağı 5 Amerikalı mahkumu taşımak için İran’a geldi.

AFP, bir Katar uçağının, beş Amerikalı mahkumu nakletmek için İran’a geldiğini ve bu durumun, Washington ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak Tahran’daki dondurulmuş 6 milyar dolarlık varlığın Katar’daki bir hesaba aktarılmasıyla aynı zamana denk geldiğini bildirdi.

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Farzin ise serbest bırakılan İran fonlarının belirli İran banka hesaplarına ulaştığını resmen duyurdu.

Bugün erken saatlerde İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, serbest bırakılan fonların İran halkına iade edilmesinin yanı sıra İran ile ABD arasında mahkumların değiş tokuş edileceğini söyledi.

Kanaani, bugün ABD’nin kendi hapishanelerinde tutuklu bulunan 5 İranlı mahkumu serbest bırakacağını doğrulayarak, bunlardan ikisinin İran’a döneceğini, bir diğerinin üçüncü bir ülkeye taşınacağını, mahkumlardan ikisinin ise istekleri doğrultusunda ABD’de kalacağını açıkladı. .

Açıklamada İran’ın Güney Kore’den serbest bıraktığı fonların “bugün İran halkına ve İran hükümetine geri döneceğini” belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarına katıldığı sırada, “İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelere ilişkin görüşmelerin Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı oturum aralarında yapılmasının mümkün olduğunu” açıkladı.

Reuters haber ajansı ise bilgi sahibi bir kaynağın Katar’ın hem ABD hem de İran’a 6 milyar dolar değerindeki İran fonlarının Doha’daki banka hesaplarına transferini doğruladığını söylediğini aktardı.

Salı günü İran hükümetinin ekonomi sözcüsü Ehsan Khandouzi, çeşitli ülkelerde alıkonulan İran fonlarının serbest bırakılması sürecinin tamamlandığını duyurarak, sürecin özellikle Güney Kore ve Irak’ta sona erdiğini ve ayrıca küçük bir operasyonun da Türkiye’de tamamlandığını açıklamıştı. 

İran hükümetinin ekonomi sözcüsü, İran Dışişleri Bakanlığı ve İran Merkez Bankası’nın bu ayın son haftasında bu anlaşmanın uygulanmasına ilişkin ayrıntıları açıklayacağını umduğunu ifade etti.

10 Eylül’de Reuters, İran ile ABD arasındaki esir değişimi anlaşmasının ayrıntılarını yayınlayarak, müzakerelerin Katar’ın ev sahipliğinde Mart 2022’den bu yana 8 tur dolaylı görüşmeyi içerdiğini kaydetmişti.