WSJ: İran, Deyrizor’dan Suriye’nin güneyine birlik aktarıyor

İsrail ile Hizbullah arasında Güney Lübnan boyunca süren çatışmalar şiddetlenirken, İsrail güçleri Pazar günü Gazze’nin güneyini, yaklaşan bir kara saldırısı öncesinde vurdu.

Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan habere göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pazar günü yaptığı açıklamada ABD’nin Hizbullah’ın eylemlerinden ‘endişe duymaya’ devam ettiğini ve Lübnan sınırındaki çatışmaların tırmanma riskini artırdığını söyledi.

Sullivan, CBS’in ‘Face the Nation’ programına verdiği demeçte ABD’nin, İran’a ‘endişelerini iletmek üzere’ ulaştığını söyledi ve “Fakat elbette İran’ın bir şekilde doğrudan çatışmaya girmeyi tercih edeceğini göz ardı edemeyiz; olası her ihtimale karşı hazırlıklı olmalıyız,” dedi.

WSJ’nin iddiasına göre, İran Devrim Muhafızları da Suriye’nin doğusundaki Deyrizor kentinden ‘İsrail sınırına daha yakın’ bir bölgeye savaşçı sevk ediyor. Suriyeli bir hükümet danışmanı, İran’ın amacının ‘büyük ölçüde savunma amaçlı’ olduğunu söyledi. WSJ bölge ismi vermese de, ima edilen yerin Golan Tepeleri olduğu anlaşılıyor.

İsrail devlet kanalı Kann’a bir mülakat veren İsrail Savunma Güçleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, İran’ı Hizbullah’ı İsrail’in kuzeyindeki durumu tırmandırmaya ve Gazze’de Hamas’a karşı yürütülen savaşta ülkeye meydan okumaya yönlendirmekle suçladı.

Tahran ise bölgesel bir çatışma riski konusunda uyarıda bulundu ve Washington’un da bu tırmanışa sürüklenebileceğini söyledi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Pazar günü Al Jazeera’ye verdiği demeçte, “Savaşın kapsamı genişlerse Amerika’nın başına ağır kayıplar gelir,” dedi.