İsrail, Beyrut’ta saldırdı: Hamas liderlerinden Salih el-Aruri’ye suikast

Lübnan’dan yayın yapan El Mayadin‘in haberine göre, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri, Beyrut’un Dahiye mahallesinde bir İsrail saldırısında öldürüldü.

İsrail, saldırı hakkında henüz yorum yapmadı.

El Meyadin, saldırıda Aruri ile birlikte 3 kişinin daha öldüğünü söylerken, Hamas İsrail saldırısında Aruri’nin yanı sıra 2 Hamas komutanının daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kasım ayında düzenlediği bir basın toplantısında, Aksa Tufanı operasyonunun ardından ‘Mossad’a nerede olurlarsa olsunlar Hamas liderlerine karşı harekete geçme talimatı verdiğini’ söylemişti.

Aynı basın toplantısında Savunma Bakanı Yoav Gallant, tüm Hamas liderlerinin ödünç alınmış bir zamanda yaşadığını’ belirterek tüm dünyada suikastlere başlayacaklarının sinyalini vermişti.

Lübnan’da yaşayan 57 yaşındaki Aruri, Kassam Tugayları’nın Batı Şeria’daki fiili lideri olarak kabul ediliyordu. Aruri, bir süre Türkiye’de bulunmuş, fakat İsrail’in baskıları sonucunda buradan çıkarak Lübnan’a yerleşmişti.

O dönem (2015) yine başbakanlık yapan Netanyahu, Ankara-Tel Aviv arasında varıldığı iddia edilen mutabakatta yer alan maddelerden birinde, “Salih El Aruri’nin Türkiye’den sınır dışı edilmesi” şartının da yer aldığını iddia etmişti.

İsrail Yönetimi, Aruri’nin İstanbul’da Hamas komuta merkezi kurduğunu ve buradan ‘Batı Şeria’daki terör hücrelerini’ yönettiğini savunmuştu.

İsrailli istihbarat yetkilileri, Aruri’nin Haziran 2014’te üç İsraillinin (Gil-ad Shaar, Eyal Yifrach ve Naftali Fraenkel) kaçırılıp öldürülmesinin yanı sıra çok sayıda başka saldırının planlanmasına da yardım ettiğine inanıyor.

Netanyahu, Aruri’nin sınır dışı edilmesinin temel olarak İsrail’in talepleri değil, ABD’nin baskısı sonucu gerçekleştiğini öne sürmüştü.

Türkiye’den çıkarıldıktan sonra bir süre Suriye’de bulunan Aruri sonunda Beyrut’a taşındı.

Aruri aynı zamanda İsrail tarafından, İran ve Hizbullah ile en yakından bağlantılı Hamas yetkililerinden biri olarak görülüyordu.

Aruri, Lübnan’daki mülteci kamplarında Hamas’a bağlı yerel bir milis gücü de kurmuştu.

Salih El Aruri, son zamanlarda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile birçok görüşme gerçekleştirmişti.

Aruri İsrail hapishanelerinde birkaç kez hapis yattı ve 2006 yılında Hamas tarafından kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit karşılığında 2010 yılında salıverilen Filistinli tutsaklar arasında yer aldı.

Aruri, 2011’de Şalit’in serbest bırakılması karşılığında İsrail hapishanelerinden 1.000’den fazla Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını sağlayan anlaşmanın yerine getirilmesinde de rol oynadı.