Netanyahu: Mısır-Gazze sınırı bizim elimizde olmalı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’deki savaşın ‘aylarca’ devam edeceğini ve ‘Gazze’nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmayacağını garanti etmek’ için Gazze-Mısır sınırındaki bir tampon bölgenin kontrolünü ele geçirmeyi içereceğini söyledi.

Netanyahu, Cumartesi günü Tel Aviv’deki İsrail ordusu karargahında düzenlediği basın toplantısında, “Politikam açık: Başta Hamas’ın ortadan kaldırılması ve tüm rehinelerimizin serbest bırakılması olmak üzere savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar savaşmaya devam edeceğiz,” dedi.

Netanyahu, Gazze-Mısır sınırının tamamı boyunca 14 kilometre boyunca uzanan Philadelphi Yolu’nun Gazze’nin askerden arındırılmasını ve askerden arındırılmasını sağlamak için İsrail’in elinde olması gerektiğini savundu.

1979 Mısır-İsrail barış anlaşmasının hükümleri uyarınca, Philadelphi Rotası, İsrail güçleri tarafından kontrol edilen ve devriye gezen bir tampon bölge olarak kuruldu.

Rota, Akdeniz’den İsrail, Mısır ve Gazze arasında üç yönlü bir sınır kapısı olan Kerem Şalom sınır kapısına kadar uzanıyor.

1993 Oslo Anlaşmasından sonra İsrail’in güvenlik koridorunu elinde tutmasına izin verildi, ancak 2005’teki tahliyenin ardından güçlerini geri çekti. Daha sonra Hamas, 2007’de Gazze’nin kontrolünü ele geçirene kadar bir Filistin Yönetimi gücü bölgede devriye gezdi.

Philadelphi Yolu’nun kontrolünü bir kez daha ele geçirmek için İsrail’in, Gazze’de büyük çatışmalar görmeyen son bölge olan sınır kenti Refah’ın kontrolünü ele geçirmesi gerekecek.