Abu Dabi Emiri talimat verdi bir diğer Emirin dünyaca ünlü modacı oğluna Londra’da suikast düzenlendi

7 Emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirliklerinin tarihi kanlı tasfiye operasyonları, darbeler ve akraba kanının döküldüğü olaylarla dolu.

Dünyanın en zengin ülkeleri arasında sayılan ve dünyanın en güçlü pasaportuna sahip olduğu bilinen Birleşik Arap Emirlikleri aynı zamanda petrol rezervi bakımından 6.sırada yer alıyor.

Dubai Emiri Muhammed Bin Raşid’in eşi Prenses Haya geçen haftalarda İngiltere’ye kaçmış ve kaçış hikayesi gündem olmuştu. Birleşik Arap Emirlikleri bu sefer Londra’da hayatını kaybeden 39 yaşındaki Prens Halid Bin Sultan’ı konuşuyor.

Birleşik Arap Emirliklerinden Şarika Emirliğinin Emiri Sultan bin Muhammed El-Kasimi’nin oğlu olan ünlü modacının ölümünün ardından Londra polisi bir soruşturma başlattı.

Londra polisi “Kasimi Moda Evi” şirketi sahibi bir işadamının vefatı ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Ölüm nedeni ile ilgili herhangi bir sonuca ulaşılmayan Prens Halid Bin Sultan’ın cesedi de otopsi yapılmadan hızlıca Emirliklere taşındı ve defnedildi.

O sırada Birleşik Arap Emirliklerinde olmalarına rağmen Dubai Emiri Muhammed Bin Raşid ile Abu Dabi Muhammed Bin Zayed’in cenaze törenine katılmaması da soru işaretlerine neden olmuştu.

‘Talimatı Bin Zayed verdi’

Lübnan Al-Akhbar gazetesine göre Birleşik Arap Emirliklerinin tarihi kanlı tasfiye operasyonları ve darbelerle dolu bir tarih.

Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan kaynaklara göre Halid Bin Sultan normal bir şekilde ölmedi. Suikast talimatını Abu Dabi Emiri Muhammed Bin Zayed verdi.

Gazeteye konuşan kaynaklara göre suikast için aylarca hazırlık yapıldı. Kaynaklar, suikast kararının Abu Dabi Emiri Muhammed Bin Zayed’in eline ulaşan raporlardan sonra alındığını aktardı. Kaynaklara göre Prens Halid Bin Sultan’ın Suudi veliaht Muhammed Bin Selman’a bağlı bir güvenlik servisi ile iş yaptığına dair raporlar bu kararda etkili oldu.

Aynı kaynaklara göre Halid Bin Sultan’ın Suudi güvenlik servisi ile neden iletişim halinde olduğu tam olarak belirlenemedi.

‘Bin Zayed Suudi veliaht Bin Selman’a mesaj verdi’

Kaynaklara göre Muhammed bin Zayed bu tasfiye operasyonu ile aynı anda iki kuş vurmak istedi. Bin Zayed Suudi veliaht Muhhamed Bin Selman’a, kendilerini ilgilendiren iletişim kanallarını gözlemleyebilecekleri ve bu kanalı durdurabilecekleri mesajı verdi.

İkinci mesaj ise Birleşik Arap Emirliklerinde Suudilerle iletişim halinde olan veya olmayı düşünen diğer Prenslere verildi.

Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında başta Yemen savaşı olmak üzere birçok konuda ihtilaflar yaşanıyor.

Geçen haftalarda BAE, Yemen’deki güçlerini çektiğini duyurmuştu.

BAE’nin Suudilerle ayrışma yaşadığı bir diğer konu ise İran. BAE, İran’a yönelik geliştirilecek politikaların, Suudi Arabistan’ın benimsediği sert ve savaş yanlısı politikaların aksine olması gerektiğini düşünüyor.

Abu Dabi Emirliğinin, ülke içerisinde karar alıcı pozisyonunu da kullanarak, Şarika Emirliğine ‘petrol ve gaz kuyuları’ darbesi yaptığı da iddialar arasında. Yemen savaşına harcanan paraların Şarika Emirliğine ait petrol ve gaz kuyularından tahsil edildiği aktarılıyor. (Al-Akhbar)