BAE ile Türkiye arasında 51 milyar dolarlık anlaşma

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE’li mevkidaşı Muhammed bin Zayed Çarşamba günü Abu Dabi’de çeşitli mutabakat zabıtlarının imzalanmasına katıldı. Anlaşmalar arasında BAE varlık fonu ADQ’nun Şubat ayındaki depremlerin ardından yeniden yapılanma çabalarını finanse etmek için Türkiye’den 8,5 milyar dolarlık tahvil satın alması da yer alıyor.

BAE devlet medyası ve Türk yetkililere göre, Mutabakat Zabıtları toplam 50,7 milyar dolar değerinde. Anlaşmalar, nükleer enerjiden temiz hidrojene, petrokimyadan uzay araştırmaları ve savunmaya kadar birçok alandaki yatırımları kapsıyor.

BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tuk El Marri Perşembe günü Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Her iki ülkenin ekipleri ayrıntılar üzerinde çalışıyor. Bunların çok yakında ortaya çıkacağını düşünüyorum,” dedi. 

BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayed’in başkanlığını yaptığı Abu Dabi ADQ, ‘deprem yardım’ tahvillerinin Türkiye’nin orta ve güney bölgelerinde yerlerinden edilmiş insanlar için ev inşa etmeye odaklanacağını söyledi. WAM, bunların sukuk ya da İslami borçlanma araçları olacağını söyledi. Yaklaşık 160 milyar dolarlık varlığa sahip olan ADQ, BAE’ye ve diğer pazarlara mal ihraç etmeyi planlayan şirketleri finanse etmek için Türkiye İhracat Kredi Bankası ile 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığını da açıkladı.