BAE, iklim değişikliği zirvesine Esad’ı davet etti

Suriye devlet haber ajansı SANA’nın bildirdiğine göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Suriye Cumhuraşkanı Beşar Esad’ı bu yılki Birleşmiş Milletler iklim zirvesine davet etti.

Körfez ülkesi 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Dubai’de COP28’e ev sahipliği yapacak. SANA’ya göre BAE Büyükelçiliği Pazar günü Esad’a BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid El Nahyan’ın resmi davetini iletti.

BAE COP28 başkanlığı sözcüsü, “COP28, dönüşümsel çözümler üreten kapsayıcı bir COP sürecine bağlıdır. Bu ancak herkesin bir arada olmasıyla mümkün olabilir. İddialı ve anlamlı iklim eylemlerinin gerçekleştirilmesi, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 199 tarafının tamamının uzlaşmasını gerektirmektedir,” dedi.

BAE’nin daveti, Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden katılması ve çok sayıda Arap ülkesinin Esad yönetimi ile ‘normalleşme’ adımı atmasının ardından geldi. Suudi Arabistan’da, 19 Mayıs’ta Cidde’de düzenlenecek Arap Birliği zirvesine Beşar Esad’ı davet etmişti. Suriye Cumhurbaşkanlığı, Esad’ın zirveye katılması için Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz’den davet aldığını açıklamıştı.