BAE’den uyarı: Gazze savaşı uzarsa İsrail’le ‘sıcak’ barış ‘soğuyabilir’

Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) üst düzey bir yetkili Times of Israel’e (ToI) yaptığı açıklamada, Gazze’de uzayan bir savaşın, Abu Dabi’nin Tel Aviv ile yeni filizlenen ilişkilerini ‘soğuk bir barışa’ dönüştürme riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Yetkili, “Bu ne kadar uzun sürerse, İsrail o kadar izole olacak. Sıcak barış bile sonunda soğuk barışa dönüşebilir,” dedi. ToI’ye göre yorumlar, BAE’nin İsrail’le bağlarını koparmayı düşünmediğini, fakat bu ilişkilerin İsrail’in Mısır ve Ürdün’le olan ilişkilerine benzer hale gelebileceğini gösteriyor.

Yine de, BAE’nin cumhurbaşkanlığı danışmanı Enver Gargaş, bu ay savaş nedeniyle İsrail’le ilişkileri kesme fikrine karşı çıktı ve ilk etapta ilişkileri kurmanın uzun vadeli bir ‘stratejik karar’ olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz haftalarda The Times of Israel’e konuşan Ürdünlü, Mısırlı, Bahreynli ve Faslı yetkililer de İsrail’le ilişkilerin normalleşmesinin ‘daha geniş bir bölgesel yaklaşımın’ parçası olduğunu ve bundan vazgeçmek istemediklerini belirten ‘stratejik karar’ ifadesini kullandılar.

Ancak iki Arap yetkili, İsrail’in Filistinlileri kitlesel olarak tehcir etme hamlelerinin bu hesabı değiştireceğini açıkladı.

Başta BAE olmak üzere ‘İbrahim Anlaşmaları’ kapsamındaki ülkelerle yapılan normalleşme anlaşmaları, bir milyondan fazla İsraillinin Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret etmesi ve 5 milyar doların üzerinde ticaret hacmiyle derinleşiyordu.