Umman’da ABD ile Suriye arasında gizli görüşme

Arap Birliği’nden üst düzey bir diplomatik kaynağın The Cradle’a verdiği bilgiye göre ABD’li yetkililer Suriyeli bir heyetle doğrudan görüşmeler gerçekleştiriyor.

İsminin açıklanmaması kaydıyla bilgi veren diplomat, görüşmelerin Umman’ın başkenti Maskat’ta gerçekleştiğini söyledi. Diplomat ayrıca görüşmelerde her iki ülkeden güvenlik yetkilileri ve dışişleri bakanlıkları temsilcilerinin de yer aldığını belirtti.

ABD’nin gündemi Austin Tice

Görüşmeler sırasında Suriyeli yetkililerin ana talebi ABD işgal birliklerinin ülkeden tamamen çekilmesi oldu. ABD ise Suriye’de kaybolduğu bilinen eski Amerikan ordu subayı ve ‘serbest gazeteci’ Austin Tice’ın akıbetine ilişkin bilgi edinmek istedi. Suriyeli yetkililer, Tice hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ama Tice’nin akıbetini ortaya çıkarmak için mümkün olan her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını söylediler. 

Serbest gazeteci ve eski ABD Deniz Piyade subayı Tice 2012 yılında Şam’ın bir banliyösünde silahlı gruplar tarafından kaçırılmıştı. Bu ayın başlarında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’un Tice’ı bulmak için ‘Suriye ve üçüncü ülkelerle temas halinde olduğunu’ açıkladı.

The Cradle’ın kaynaklarına göre Beyaz Saray, Şam’ın Tice’ın nerede olduğunu bildiğine inanıyor. Fakat Maskat’taki Suriye heyeti bu konuda herhangi bir bilgiyi teyit etmedi.

Gizli görüşmeler Trump döneminde başladı

Kaynaklara göre Washington ve Şam, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde gizli temaslara başladı. Fakat Trump’ın Eylül 2020’de Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı ‘öldürme’ niyetini açıklamasının ardından bu görüşmeler kesildi.

Bilgi veren diplomat, “Şam ve Washington arasında önceki yıllarda gizli görüşmeler yapıldı ama bunların çoğu Lübnan Genel Güvenlik eski Genel Müdürü Abbas İbrahim gibi arabulucular aracılığıyla gerçekleşti. İki ülke arasında biri Suriye’nin başkenti Şam’da olmak üzere doğrudan görüşmeler de yapıldı,” dedi.

İşgalin sona ermesi konuşuldu; SDG gündemde yok 

İletişimin kesilmesinden önce ABD’li yetkililerin Suriye’deki askeri güçlerini eninde sonunda geri çekme niyetlerini dile getirdikleri ama bu tekliflerin hiçbir zaman gerçekleşmediği bildirildi.

The Cradle’ın kaynağına göre ABD’li yetkililerin gizli görüşmelerde değinmediği tek konu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) idi. Kaynak, “Görüşmede Suriye’nin işgal güçlerinin Suriye topraklarından çekilmesi talebi dışında herhangi bir siyasi ya da askeri konu ele alınmadı,” diye ekledi.

ABD yönetimi, Arap ülkelerinin ve Arap Birliği’nin Suriye ile normalleşme yoluna girmesine sıcak bakmadığını vurguluyordu.