Suudi Arabistan varlık fonu 11 milyar dolar zarar açıkladı

Bloomberg’in haberine göre Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF), ABD hisse senetleri ve teknoloji yatırımlarına aktardığı fonların ardından 2022 yılında yaklaşık 11 milyar dolar yatırım zararı açıkladı.

2022 yılındaki bu zarara karşılık PIF 2021’de 19 milyar dolar kâr etmişti. Krallığın 650 milyar dolarlık varlık fonuna Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlık ediyor ve PIF, Suudi Arabistan ekonomisinin petrol gelirlerine bağımlılıktan uzaklaştırılması için ana araç konumunda.

Fon, koronavirüs pandemisinin ardından ABD hisse senetlerine büyük yatırımlar yapmıştı. 2022 yılında Starbucks, Zoom, Amazon, Alphabet ve BlackRock gibi şirketlerde 7 milyar dolarlık hisse senedi yatırım yapıldığı belirtiliyor.

PIF ayrıca oyun, anime ve K-pop üzerine de eğiliyor. Ocak 2022’de Fon, krallığı ‘oyunlar ve e-spor sektörü için nihai küresel merkez’ haline getirmek için 38 milyar dolarlık bir bütçeyle Savvy Games Group’u kurdu. PIF, hisselerinin yüzde 8,26’sına sahip olarak Japon oyun devi Nintendo’nun en büyük dış yatırımcısı haline geldi.