Blinken Riyad’da: Çin konusunda anlaşmazlık su yüzüne çıktı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir süredir devam eden Washington-Riyad gerilimini çözüme kavuşturmak için Suudi Arabistan’a gitti.

New York Times’ta yer alan habere göre Blinken ile Suudi yetkililer İran, Sudan, IŞİD, bölgesel altyapı, temiz enerji ve Suudi-İsrail ilişkilerinin potansiyel normalleşmesi üzerine görüşmelerde bulundular. Blinken, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile de bir araya geldi.

Riyad ziyaretinde su yüzüne çıkan anlaşmazlık noktalarından birisi de Çin ile kurulan ilişkiler oldu. Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan, Blinken ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Çin bizim en büyük ticaret ortağımız, dolayısıyla doğal olarak Çin ile çok fazla etkileşim ve kesişim söz konusu. Çin’in bölgedeki ve ötesindeki ekonomik etkisi, ekonomisi büyümeye devam ettikçe artacağı için bu işbirliğinin de artması muhtemeldir. Ancak ABD ile hala sağlam bir güvenlik ortaklığımız var ve bu güvenlik ortaklığı neredeyse her gün yenileniyor,” dedi.

Farhan ayrıca, ‘sıfır toplamlı bir oyunu kabul etmediğini’ ekleyerek, herkesin birden fazla ortaklığa ve birden fazla angajmana sahip olabileceğine dikkat çekti.

Blinken ise “Kimseden ABD ile Çin arasında bir seçim yapmasını istemiyoruz,” dedi ve ‘ABD’nin bölgedeki çoğu ülke için tercih edilen bir numaralı ortak olmaya devam edeceğine inandığını’ söyledi.

New York Times’a göre Suudi Arabistan’ın Çin ve Rusya ile arasına mesafe koymasını sağlamayı hedeflemenin yanı sıra, Biden yönetiminden bazı üst düzey yetkililer, İran’a karşı denge sağlamak, ‘terörist’ gruplarla mücadele etmek ve ABD yapımı silahlar satmak gibi daha geleneksel nedenlerle krallıkla bağları güçlendirmenin önemli olduğunu savunuyor. Örneğin Beyaz Saray yetkililerinden Brett McGurk ve Amos Hochstein ilişkilerin güçlendirilmesini istiyor.