ABD’den Suriye ile normalleşmeye karşı yaptırım hazırlığı

ABD’li senatörler, Şam ile Arap dünyası arasında devam eden normalleşme çabalarını engellemek amacıyla Suriye’ye yönelik yeni yaptırımlar için yasa tasarısı hazırlıyor.

Reuters’a göre tasarı, ‘Amerikan hükümetinin Beşar Esad’ı Suriye’nin başkanı olarak tanımasını engellemeyi’ ve ‘Esad ile ilişkilerini normalleştiren diğer ülkelere bir uyarı’ niteliği taşımayı amaçlıyor. ‘Esad Rejiminin Normalleşmesini Önleme Yasası’ olarak bilinen tasarı 11 Mayıs’ta Temsilciler Meclisi’nden Joe Wilson ve 35 kişi tarafından sunuldu.

Wilson geçen ay yaptığı açıklamada, “(Pişmanlık duymayan) kitle katliamcısı ve uyuşturucu kaçakçısı Beşar Esad ile normalleşmeyi seçen ülkeler yanlış yoldadır,” demişti.

Temsilci, “Yasa, Türkiye ve Arap ülkelerine Esad hükümetiyle ilişkiye girmeleri halinde ciddi sonuçlarla karşılaşabilecekleri yönünde bir uyarı niteliği taşıyor. Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden kabul edilmesi Kongre üyelerini gerçekten kızdırdı ve bir sinyal göndermek için hızla harekete geçme ihtiyacını açıkça ortaya koydu,” ifadelerini kullanmıştı.

Tasarı, Şam’ın kontrolü altındaki bölgelere Türkiye, BAE, Mısır ve diğer ülkelerden yapılacak her türlü mali işlem ya da yardımın gözden geçirilmesini öngörüyor.