İsrailli yetkililer ABD’ye gidiyor: Gündem İran ve Suudi Arabistan

Axios’a konuşan dört İsrailli ve ABD’li yetkili, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi’nin, İran’ın nükleer programındaki ilerlemelere ilişkin endişelerin arttığı ve ABD’nin İsrail-Suudi Arabistan barış anlaşması için bastırdığı bir dönemde Beyaz Saray’da görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta Washington’a gelmelerinin beklendiğini söyledi.

ABD’li ve İsrailli yetkililer, Dermer ve Hanegbi’nin önümüzdeki hafta sonuna doğru Washington’a giderek Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ve Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’ndaki diğer üst düzey yetkililerle görüşmesinin beklendiğini söyledi.

Görüşülmesi beklenen başlıca konular İran ve Suudi Arabistan. İsrail Başbakanlık Ofisinden bir yetkili görüşmelerin tarihinin henüz kesinleşmediğini söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü ise henüz teyit edecekleri bir şey olmadığını söyledi.

İran’dan uyarı: İsrail’e vereceğimiz yanıtın kırmızı çizgisi olmaz

Hanegbi Salı günü yaptığı bir konuşmada, İsrail’in İran nükleer krizinin askeri olmayan yollarla çözülebileceğini umduğunu söyledi ama İsrail’in ‘bir çatışmanın kaçınılmaz olacağı bir duruma’ hazırlandığını vurguladı.

Al Jazeera’nin görüşlerine yer verdiği İranlı bir yetkili, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırması halinde geniş çaplı bir savaşın sorumlusu olacağını söyledi. Yetkili, “Savaş çağrısı yapmıyoruz ancak dünya İsrail’e vereceğimiz yanıtta kırmızı çizgilerimiz olmayacağını bilmeli,” dedi.