Suudi Arabistan ile Çin’den 10 milyar dolarlık yatırım anlaşması

Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı, Riyad’da düzenlenen 10. Arap-Çin İş Konferansının ilk gününde (11 Haziran) Çinli şirketlerle 10 milyar dolar değerinde yatırım anlaşması imzaladı.

Anlaşmalar arasında Çinli elektrikli otomobil üreticisi Human Horizons ile otomotiv araştırma, geliştirme, üretim ve lüks elektrikli araç satışı için yapılan 5,6 milyar dolarlık bir anlaşma da yer alıyor. Suudi Basın Ajansına (SPA) göre diğer yatırım anlaşmaları teknoloji, yenilenebilir enerji, tarım, gayrimenkul, madenler, tedarik zincirleri, turizm ve sağlık gibi sektörleri kapsıyor.

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan konferansta yaptığı konuşmada Çin’in Arap ülkelerinin en büyük ticaret ortağı olmaya devam ettiğini ve ticaret hacminin 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 31 artarak 430 milyar dolara ulaştığını söyledi. Krallık bu hacmin yüzde 25’ini oluşturuyor. Bin Ferhan’a göre 2022 yılında Riyad ile Pekin arasındaki ticaret 106,1 milyar dolara ulaştı.

Suudi yetkili, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Aralık 2022’de Riyad’a gerçekleştirdiği ziyaretin ‘iki dost ülke arasındaki siyasi, iktisadi, yatırım ve ticaret bağlarını daha da güçlendirdiğini’ vurguladı. Xi’nin ilk Çin-Arap Devletleri Zirvesi ve Çin-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’nin açılışına denk gelen ziyareti sırasında 50 milyar dolardan fazla değerde birçok anlaşma imzalanmıştı.