Suudilerden İsrail ile anlaşma teklifi: Filistin Yönetimi’ni fonlamaya devam

Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan kaynaklar, Suudi Arabistan’ın İsrail ile normalleşme müzakereleri kapsamında Filistin Yönetimi’ne mali desteği yeniden başlatmayı teklif ettiğini iddia ediyorlar.

WSJ’ye göre Suudi yetkililer, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail ile açık ilişkilere destek vermesini sağlamaya çalıştıklarını, böylece nihai bir anlaşmaya daha fazla meşruiyet kazandıracaklarını ve krallığın kendi hedeflerini ilerletmek için Filistinlilerin bağımsız bir devlet kurma çabalarını feda edeceği yönündeki suçlamaları önleyeceklerini söylüyorlar.

Habere göre Suudi Arabistan’ın bu yaklaşımı Filistinli liderler arasında Krallığın İsrail’le yakınlaşmasını destekleyip desteklememe tartışmasını alevlendirdi. Bazı Körfez ülkeleri 2020’de İsrail’le diplomatik ilişki kurduğunda, Körfez liderlerini kendilerini sırtlarından bıçaklamakla suçlayan yetkililer için bu önemli bir değişim anlamına geliyor. Yetkililer, Filistin Yönetimi’nin çıkarlarını geliştirmek için önümüzdeki hafta Suudi Arabistan’a üst düzey bir heyet göndereceğini ve krallığın İsrail ile görüşmelerde bir Filistin devleti kurma umutlarını ilerletmek için neler yapabileceğini tartışacağını söylüyorlar.

Suudi Krallığının, Filistin Yönetimi’ne doğrudan destek de dahil olmak üzere ‘Filistin davasına’ 5 milyar dolardan fazla para aktardığı iddia ediliyor. Fakat Riyad, ‘beceriksizlik ve yolsuzluk’ iddiaları nedeniyle 2016’da Filistin Yönetimi’ne yaptığı yardımı kesmeye başladı ve 2019’da yılda 174 milyon dolar olan yardım 2021’de sıfıra indi. Şimdi, Suudi Arabistan’ın Filistinlilere yönelik finansmanını yeniden başlatması, Krallığın İsrail’e yönelik desteğini güvence altına almada önemli bir rol oynayabilir.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi Suudiler ve Filistinlilere göre, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman finansman fikrini ilk kez Nisan ayında Suudi Arabistan’da Abbas’la yaptığı bir toplantıda gündeme getirdi ve yardımın yeniden başlamasını, Abbas liderliğinin ‘militan grupları ve Batı Şeria’daki şiddet olaylarını’ bastırması koşuluna bağladı.

WSJ’ye göre yetkililer, Abbas’ın güvenliği sağlaması halinde bin Selman’ın, Krallığın Filistin Yönetimi’ne sağladığı finansmanı nihayetinde yeniden başlatacağı ve Suudi Arabistan’ın İsrail ile bağımsız bir Filistin devleti kurma çabalarını baltalayacak hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceği yönünde güvence verdiğini söyledi.

Haberde, Batı Şeria’daki ‘şiddetin’ azaltılması, Suudi-İsrail normalleşmesinin daha geniş kapsamlı hedefine doğru atılmış önemli bir adım olacağına işaret ediliyor. Buna göre, Filistin Yönetimi’nin Filistin direnişi ile başa çıkması, ‘İsrail’e tehdit oluşturmayacak bağımsız bir devleti’ yönetme kabiliyetini gösterecek. Son aylarda Filistin Yönetimi, direniş gruplarının etkin kontrolü ele geçirdiği ve sık sık İsrail askeri operasyonlarının hedefi haline gelen Cenin gibi şehirlerde kontrolü yeniden sağlamaya çalışıyor.