ABD Dışişleri bakanlığı raporlarında Fransa’nın Hafter’e askeri destek verdiği ortaya çıktı

Frans’nın kesin bir dille yalanlamasına rağmen, ABD Dışişleri bakanlığının soruşturmaları Fransa’nın Hafter’e tanksavar füzeleri vererek yardım ettiğini ortaya çıkardı.

2010 yılında Fransa’ya satılan tanksavar füzeler Garyan kentinde ortaya çıktı. Hafter Garyan kentinin 3 ay önce kontrolü altına almış ve Trablus’a saldırının merkezi haline getirmişti.  
Hafter yönetimi ile savaş halindeki ve Türkiye ile Katar’ın desteklediği Libya Ulusal Uzlaşı hükümeti (Trablus) geçen ayın son günlerinde Trablus’un güneyinde yer alan Garyan kentini ele geçirmişti. 

Hafter yönetimi, bu kentin ele geçirilmesinde Türkiye’nin de rolü var diyerek Türkiye’yi düşman ilan etmişti. 

Libya Ulusal Uzlaşı hükümetinin (Trablus) bu kentte ele geçirdiği füzelerin, 2010 yılında ABD tarafından Fransa’ya satılan füzeler olduğu ortaya çıktı. 

Trablus hükümeti Grayan kentini ele geçirdikten sonra kentteki asker kamplarda Fransa ve Emirliklere ait askeri araçlar ve mühimmatlar bulundu.

Hafter yönetimi kentten ayrıldıktan sonra da askeri kamplarını ve depolarını savaş uçakları ile hedef almış ve geride iz bırakmamak istemişti fakat durum istediği gibi olmadı.

ABD DIşişleri Bakanlığı, Hafter yönetiminin deposundaki Amerikan füzelerini kimin verdiğini bulmak için soruşturmalara başladı. Gözler ilk önce Emirliklere (BAE) çevrildi. Daha sonra NewYork Times’ın yayınladığı bakanlığın soruşturmaları, füzelerin 2010 yılında Fransa’ya satılan füzeler olduğu ortaya çıkardı.

Trablus hükümeti, Trablus’a saldırının merkezi olan Garyan kentinde esir aldığı Hafter subaylarının ağzından itiraflar yayınladı. Trablus, Garyan’daki operasyon odasında Emirlikler ve Fransız askerlerinin olduğunu, Fransa ve BAE’nin kendilerine karşı savaştığını iddia etti. (Akhbar)