ABD, Hizbullah’ın savaşa dahil olmasını istemiyor

ABD Başkanı Joe Biden, Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail’e desteğini yinelerken, katıldığı bir programda Gazze’yi yeniden işgal etmenin İsrail için ‘büyük bir hata’ olacağını söyledi.

CBS’teki ‘60 Minutes’ programına konuk olan Biden, “Bakın, Gazze’de yaşananlar bana göre Hamas ve Hamas’ın aşırı unsurlarının tüm Filistin halkını temsil etmediğidir. İsrail’in Gazze’yi tekrar işgal etmesinin hata olacağını düşünüyorum,” dedi fakat Gazze’deki ‘aşırılık yanlılarını ortadan kaldırmanın gerekli olduğunu’ da sözlerine ekledi.”

Biden, “İsrail karşılık vermek zorunda. Hamas’ın peşinden gitmek zorundalar. Hamas bir avuç korkak. Sivillerin arkasına saklanıyorlar. Karargâhlarını sivillerin olduğu yerlere, binalara ve benzerlerine kuruyorlar,” iddiasında bulundu. ABD Başkanı, ‘İsraillilerin masum sivillerin öldürülmesini önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarına’ ikna olduğunu da söyledi.

Biden’ın ‘insani durum’ endişesi

‘60 Minutes’ röportajında ‘insani durum’la ilgili endişelerini dile getiren Biden, Filistinlilerin çatışmalardan kaçması ve malzeme girişine izin verilmesi için ‘güvenli bir koridor’ oluşturulmasından yana olduğunu söyledi. 

İsrail’in ‘savaş kurallarına uygun hareket edeceğinden’ emin olduğunu kaydeden Biden, “Demokratik kurumların ve ülkelerin uyması gereken standartlar vardır. Dolayısıyla Gazze’deki masumların ilaç, gıda ve suya erişiminin sağlanacağından eminim,” iddiasında bulundu.

Hamas’ın tamamen ortadan kaldırılması gerektiğine katılıp katılmadığı sorulan Biden, “Evet, katılıyorum. Ancak bir Filistin Yönetimi olması gerekiyor. Filistin devletine giden bir yol olmalı,” dedi.

ABD, İran ve Hizbullah’ı ‘caydırmaya’ çalışıyor

Öte yandan ABD, Güney Lübnan’da Hizbullah’ın yeni bir cephe açmasından endişe ediyor.

New York Times’ta (NYT) yer alan habere göre Beyaz Saray, İsrail’in düşmanlarının savaşı genişletmek isteyebileceğinden giderek daha fazla endişe duymaya başladı ve bunu önlemek için hem diplomatik mesajlar gönderdi hem de bölgedeki askeri varlığını artırdı.

Pentagon hafta sonu bölgeye ikinci bir uçak gemisi ve karada konuşlu ilave savaş uçakları gönderirken, Katar, Umman ve Çin’deki aracıları vasıtasıyla İran’a ‘gerilimin tırmanmaması’ yönünde arka kapı mesajları gönderdi.

ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Pazar günü CBS’in ‘Face the Nation’ programında yaptığı açıklamada, “İran’ın bir şekilde doğrudan çatışmaya girmeyi seçeceğini göz ardı edemeyiz. Olası her türlü ihtimale karşı hazırlıklı olmalıyız. Başkan’ın yaptığı da tam olarak bu. Başkan’ın bu varlıkları harekete geçirmesinin bir nedeni de budur; bu savaşın tırmanmaması gerektiğine dair açık bir caydırıcılık mesajı vermek,” dedi.

İran: ABD çatışmaya zaten müdahil oldu

İranlı bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’nin İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmaya büyük ölçüde müdahil olduğunu ve hesap vermesi gerektiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, ABD’nin müdahil olması halinde İran’ın da müdahil olup olmayacağı sorusuna, “İran, ABD’nin İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmaya zaten askeri olarak dahil olduğunu düşünüyor,” dedi.

Kanaani düzenlediği basın toplantısında ‘Siyonist rejimin suçlarının ABD’nin desteğiyle işlendiğini ve Washington’dan da hesap sorulması gerektiğini’ söyledi.