Trablus hükümeti ‘Silah deposunu ve askeri kargo uçaklarını vurduk’ dedi Tobruk hükümeti yalanladı: Bir Türk İHA’sı yolcu uçağını vurdu

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Libya’nın ortasında yer alan Cafra üssünü hava saldırıları ile vurduğunu ve savaş uçaklarını hedef aldığını duyurdu.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Libya’nın orta kısmında yer alan Cafra askeri üssünü hedef aldığını duyurdu. Savaş uçaklarını vurduğunu duyuran UMH, hava saldırılarının sonucunda silah depolarını imha ettiğini iddia etti.

Buna mukabil Tobruk merkezli General Hafter’e bağlı güçler, Trablus’taki birkaç noktayı ağır silahlarla vurduklarını duyurdu.

Bu sırada savaş halindeki iki hükümet de, Libya savaşına etki edebilecek güçteki ‘büyük devletlere’ meclis heyetleri göndermeye devam ediyor.

UMH hükümetinin güçleri, ülkenin ortasında yer alan ve ülkenin doğusu ile batısını birbirine bağlayan Cafra askeri hava üssüne saldırı düzenledi. Görgü tanıklarına göre hava üssüne en az 5 hava saldırısı düzenlendi.

Kaynaklara göre saldırı sonrası meydana gelen patlamalar, silah depolarının vurulmuş olabileceğini işaret ediyor. UMH yetkilileri hava üssündeki askeri kargo uçaklarını ve tehlikeli İHA’ları vurduklarını iddia etti.

Hafter yönetimi olayı yalanladı: Bir Türk İHA’sı hacılara ayrılmış yolcu uçağını vurdu

Hafter’e bağlı güçlerin basın ofisi ise UMH yetkililerinin açıklamalarını yalanladı. Hafter yönetimine göre askeri üsteki silah depoları ve savaş uçakları vurulmuş değil. Hafter yönetimi bir Türk İHA’sının, silahlı kuvvetlerin hacıların taşınması için ayırdığı bir yolcu uçağını vurduğunu iddia etti.

Trablus için ‘sıfır saatini’ ilan edeli bir hafta olmasına rağmen Hafter yönetimi Trablus savaşında önemli sayılabilecek bir ilerleme sağlamış değil.

Aksine UMH güçlerinin, Trablus yakınlarındaki Hafter güçlerinin ikmal yollarını hedef alarak ağır darbeler vurduğu aktarılıyor. Vurulanlar arasında Hafter’e bağlı 77.kamp ve Hamza askeri kampı bulunuyor.

Öte yandan Hafter yönetimi ve UMH hükümeti, ABD ve Rusya’ya parlamento vekillerinden oluşan heyetler gönderdi.

Hafter yönetimi ABD’ye yol alırken UMH yetkilileri Rusya’ya uçtu.

Hafter’e bağlı heyet ABD’yi ‘terörle mücadele’ ettiklerini ikna etmeye çalışıyor. Ayrıca Hafter’in ABD’ye ziyareti için çalışmalar yürütüyor. Ancak ABD’de Hafter hakkında ‘işlemiş olabileceği’ savaş suçlarından dolayı soruşturma açılması istendiği için ziyaretin pek olası olmadığı düşünülüyor.

Hafter, önceki gün yaptığı asın toplantısında Trablus’ta zafer bayrağı dikeceklerini açıklamıştı. (Al-Akhbar)