20 eylül 2016’da İngiltere’nin Birleşmiş Milletler temsilcisinin New York’taki rezidansında Körfez Dışişleri Bakanları ile dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson arasında gerçekleşen toplantının tutanakları ve toplantı raporları sızdırıldı.
Lübnan Al-Akhbar gazetesinin ulaştığı belgeler bugün yayınlandı. Akhbar gazetesi 2 tane belge yayınladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere New York’ta bulunan Dışişleri Bakanları, İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile yemekte bir araya geliyor.
İngiltere ile Körfez ülkelerinin arasındaki tarihi işbirliğine ve ilişkilere dikkat çekilen toplantıda başta Suriye olmak üzere birçok konu konuşuldu.
Johnson toplantı tutanaklarına göre İranlılarla ilgili şöyle diyor: “İranlıların filmlerini izlediğimde ne kadar güçlü bir halk ve barışsever olduklarını düşünüyorum.”
Esad’ın seçimlere katılıp katılmayacağına dair değerlendirmelerin de yapıldığı toplantıda Körfez Dışişleri Bakanları, muhalefeti siyasi geçişe nasıl ikna edebileceklerine dair yollar aradıklarını ifade ediyorlar.
Toplantıda ayrıca İran Devrim Muhafızlarının Suriye’de gerçekten var olup olmadığını sorgulayan Johnson’a cevabı Bahreyn Dışişleri Bakanı veriyor: Evet, kesinlikle oradalar.
Akhbar gazetesinin ulaştığı ve bugün yayınladığı belgeler şöyle:
1-Dönemin Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile Körfez İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanlarının (Bahreyn, Emirlikler, Suud, Ürdün, Katar, Umman ve Kuveyt) katılımıyla gerçekleştirilen toplantının tutanakları ve dönemin Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr’in, toplantı sonrasında Suudi veliaht Muhammed Bin Selman’a ‘çok gizli’ notu ile gönderdiği rapor,
2-Boris Johnson henüz Londra Belediye Başkanı iken Ürdün’ün Londra’daki büyükelçisinin Johnson hakkında ülkesine gönderdiği rapor.
Suudi Dışişleri Bakanı Cubeyr: Johnson Körfez’i bilmiyor, İran ve Suriye konularındaki tutumu açık değil
Toplantı sonrasında Suudi Arabistan veliahtı Muhammed Bin Selman’a ‘çok gizli’ ibaresi ile rapor gönderen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr raporunda ‘Ürdünlülerin değerlendirmesine’ işaret ediyor.
Boris Johnson’un Körfez’de olan biteni anlamadığını belirten Suudi Dışişleri Bakanı, Johnson’un Suriye ve İran ile ilgili tutumunun da açık olmadığını ifade ediyor.
Johnson’un İngiltere başbakanlığı için en güçlü adaylardan biri olduğunu da belirten Cubeyr, Johnson’un Körfez ülkeleri ile ticari anlaşmalar yapmaya meyilli olduğunu ama Arap Körfez’inin bilmediğini ifade ediyor.
Ürdün Büyükelçisinin raporu: Johnson Esad’ın kalmasından yana
2016 nisanında, Boris Johnson’un belediye başkanlığı döneminde Londra’daki Ürdün büyükelçisinin Johnson ile ilgili yazdığı raporun, Suudi bakanın yazdığı raporda işaret ettiği değerlendirme olup olmadığı bilinmiyor.
Ürdün büyükelçisi Mazen Kemal Hammoud’un raporunda işaret ettiği noktalar şöyle:
-Johnson, başbakanlık için adı geçen güçlü adaylardan ve bariz şahsiyetlerden biri
-Johnson’a göre Arap Baharı birçok ülkenin yıkımına yol açtı ve hiçbir ülkede işe yaramadı
-Johnson, kendisiyle gerçekleştirilen görüşmelerde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın tarafında olduğunu ve alternatif herhangi bir seçeneğin ülkeyi yıkıma götüreceğini söyledi
-Johnson, İngiltere başbakanının “ÖSO’da 70 bin savaşçı var” sözlerine ve ÖSO’nun güçl olduğuna dair değerlendirmelere ikna olmadığını belirtti
-Johnson, Putin’in Suriye’ye müdahalesini desteklediğini ifade ediyor ve Rusya’nın askeri müdahalesinin birçok bölgeyi kurtardığını düşünüyor
-Johnson, ABD dünyadaki hegemonyasını ve liderliğini kaybederken Obama’nın İngiltere’ye nüfuzunu koruyabilmesi için AB’de kalmasına yönelik tavsiyelerine anlam veremiyor.