Ayn el-Hilve’deki çatışmalar yeniden başladı

Filistin Kızılayının bildirdiğine göre, Lübnan’ın Ayn el-Hilve mülteci kampındaki şiddetli çatışmalar 14 Eylül’de yedinci gününde de devam etti ve ölü sayısı en az 16’ya, yaralı sayısı ise 150’nin üzerine çıktı.

Lübnanlı ve Filistinli yetkililerin ateşkes sağlama girişimlerine rağmen, yerel halk tarafından en şiddetli çatışma olarak nitelendirilen son çatışmalar Perşembe sabahı tüm cephelerde yeniden başladı.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA), “Bugün en üst düzeyde gerçekleşen temaslar ve toplantılar ateşkesi sağlamayı başaramadı,” dedi.

Yerel kaynaklara göre kampta ilk kez işaret fişekleri kullanıldı ve yeni tip top ve roket mermileri nedeniyle çatışma bölgesindeki evlerin içinde yangınlar çıktı.

Çatışmalar nedeniyle binlerce Filistinli mülteci ve güneydeki Sayda kentindeki kampın yakınlarında yaşayan Lübnan vatandaşları yerinden oldu.

El Fetih sözcüsü Yusuf El Zarii, yeniden başlayan şiddet olaylarıyla ilgili olarak, “Bugün mevzilerimiz terörist güçler tarafından saldırıya uğradı ve bu da üyelerimizi onlara karşılık vermek zorunda bıraktı,” dedi. Fakat kamptaki cihatçı gruplara yakın sosyal medya grupları yeni şiddet olaylarından El Fetih’i sorumlu tuttu.

Ayn el-Hilve’deki son şiddet olaylarının ardından bir ay süren sükunetin ardından 7 Eylül’de El Fetih militanları ile Cund el-Şam ve Fetih el-İslam militanları arasında çatışmalar yeniden başladı.

Pazartesi günü El Ahbar’a konuşan Fetih kaynakları, “Artık sadece Fetih el-İslam ve Cund el-Şam kalıntıları değil, tüm İslamcılar bizimle açıkça savaşıyor,” açıklamasında bulundu. Bu savaşçılar arasında El Kaide, IŞİD ve eski Nusra Cephesi’ne bağlı militanlar da bulunuyor.

Temmuz sonundan bu yana meydana gelen iki çatışmada en az 28 kişi hayatını kaybetti.