Irak, silahlı Kürt grupları İran sınırından uzaklaştırmaya başladı

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Bağdat ile Tahran arasında daha önce imzalanan güvenlik anlaşması çerçevesinde ülkesinin Kürt silahlı grupları İran sınır bölgesinden çıkarmak için gerekli tedbirleri almaya başladığını duyurdu.

Hüseyin Irak’ın, sınır güvenliğini bir koşul olarak içeren güvenlik anlaşmasına bağlılığını yineledi. Dışişleri Bakanı tarafından açıklanan önlemler, silahlı grupları sınırdan uzaklaştırma ve Kürt bölgesinin derinliklerinde yeniden konuşlandırma çabalarına işaret ediyor.

Salı günü bir basın toplantısı düzenleyen Hüseyin, “İki ülke arasında varılan anlaşma uyarınca, bu grupların sınır bölgelerinden Irak Kürdistanı’nın derinliklerindeki kamplara nakledilmesi için gerekli tedbirler alındı,” dedi.

Hüseyin, Avusturyalı mevkidaşı Alexander Schallenberg ile Bağdat’ta düzenlediği ortak basın toplantısında bu açıklamaları yaparken, Irak anayasasına dayanarak herhangi bir grubun kendi toprakları üzerinden ülkenin komşularına saldırmasını engelleme sorumluluğu olduğunu da vurguladı.

Fuad Hüseyin, ‘sınır güvenliğini artırmak’ amacıyla İran İslam Cumhuriyeti ile varılan anlaşmayı görüşmek üzere Tahran’a bir ziyaret düzenleyecek. Dışişleri Bakanı ayrıca ülkesinin İran ile olan güçlü ikili ilişkilerine dikkat çekerek her iki ülkenin de ‘şiddetin kullanılmasını önleme’ konusundaki kararlılığını yineledi.

11 Eylül’de Fuad Hüseyin’in İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Pavel Talabani ile sınır güvenliği konularını ele almayı amaçlayan bir görüşme gerçekleştirdi.