Aynı teklifi 2008’de ABD büyükelçiliğine götüren Semir Caca bu sefer Velid Canbolat’a: 15000 militanım var, Hizbullah ile savaşmaya hazırım

2008 yılında ABD’nin Lübnan büyükelçiliğine ‘7000-10000 civarında militanım var, silahlandırırsanız Hizbullah ile savaşmaya hazırız’ teklifinde bulunan Semir Caca, militan sayısını güncelleyerek teklifi Velid Canbolat’a götürdü.

Lübnan Al-Akhbar gazetesinin haberine göre, bir milletvekilinin evinde bir araya gelen Lübnan Güçleri lideri Semir Caca ile Velid Canbolat, Lübnan’daki son gelişmeleri masaya yatırdı.

Önceki gün Lübnan’da Al-Jaded Tv’de katıldığı bir programda, görüşmenin ayrıntılarını veren Velid Canbolat, Semir Caca’nın ‘vekillerimizi meclisten çekelim’ teklifini reddettiğini söyledi.

Caca daha sonra ‘Hizbullah ile çatışmada sonuna kadar gideceğini’ ifade ederek Velid Canbolat’a şu teklifte bulundu: 15000 militanım var, Hizbullah ile çatışmaya hazırım. Lübnan ve bölgedeki durumun sonucu olarak zayıflayan Hizbullah ile çatışmaya hazırız.

Caca; ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve bazı devletlerin desteğini aldığını da ifade ediyor.

Akhbar’a göre Canbolat Caca’yı, söylediklerinin ne kadar tehlikeli olduğu konusunda uyarınca Caca cevaben Lübnan iç savaşını hatırlatarak şunları söyledi: Biz, Beşir Cemayel (Falanjistler) günlerinde olduğumuzdan daha güçlüyüz, Hizbullah ise Ebu Ammar’ın (Yaser Arafat – el-Fetih) olduğundan daha zayıf.

Semir Caca’nın, iç savaş sırasında Filistinlilere yönelik katliamlar dahil birçok katliama ve kanlı saldırılara karışmış Falanjist liderlerden biri olduğu biliniyor.

Akhbar gazetesine göre Velid Canbolat, duydukları karşısında şaşkına uğruyor ve arkadaşlarına, duyduklarının Lübnan için tehlikeli bir işaret olabileceğini söylüyor.

12 yıl önce Wikileaks belgelerinde Semir Caca, ABD büyükelçiliğinde: Hizbullah ile savaşabiliriz, 7000-10000 militanım var

2011’de yayınlanan Wikileaks belgelerinde, Lübnan’daki ABD büyükelçiliğinin telgrafları sızdırılmış ve bu belgelerden birinde Semir Caca’nın ABD maslahatgüzarı ile görüşmesine dair ayrıntılar açığa çıkmıştı.

Belgeye göre, 9 mayıs 2008’de Lübnan 14 Mart ittifakının 50 üyesi ile 5 saat süren toplantının bitiminde Semir Caca ve danışmanı, maslahatgüzar ile görüşmek üzere saat 21:00’de ABD büyükelçiliğine gidiyor.(1)

Lübnan’daki krizin çözümüne dair görüş alışverişinin ardından Semir Caca, ABD maslahatgüzarı ile baş başa bir görüşme gerçekleştirmek istiyor. Bu görüşmede Caca maslahatgüzara şunu söylüyor: 7000-10000 civarında militanım var. Silahlandırırsanız, Hizbullah ile savaşabiliriz. Washington’un bunu bildiğinden emin olmak istiyoruz.

Belgeye göre aynı gecenin geç saatlerinde Caca, birkaç saat önce görüştüğü Amerikan maslahatgüzarını arıyor ve kendisine ‘ABD Dışişleri Bakan yardımcısı (David) Welch’ten aldığım telefon moralimi yükseltti’ diyerek teşekkür ediyor.

Lübnanlı komünist yazar Asad Abu Khalil: Kafa tutma, Hizbullah’ı deneme. Karşında El-Fetih yok

Son zamanlarda Hizbullah ile ilgili eleştirilerini sertleştirenlerden biri olan komünist yazarlardan Asad Abu Khalil, Caca’nın Hizbullah ile savaşma niyetine yönelik sosyal medya hesabından dikkat çekici bir yorum yaptı.

Asad Abu Khalil, twitter’da paylaştığı yorumlarda şunları söyledi:

“Artık Suud-BAE-İsrail ittifakının elinde sadece bir araç olan ve geçmişi masum katli ile dolu olan Semir Caca benim için bir şey ifade etmiyor ama şunu diyebilirim: Kafa tutma, Hizbullah’ı deneme. Bunlar (Hizbullah) El-Fetih Hareketi değil. Lübnan zamanlarında (iç savaş ve işgal dönemi), benim arkadaşım olan (Fetih) kahramanları ve şehitleri var ama düşman ile 2006’daki Temmuz savaşında yüzleşen direniş (Hizbullah) gibi yüzleşemediler.

Dipnot:
1-https://wikileaks.org/plusd/cables/08BEIRUT642_a.html
Foto: Iraktoday