Cemayel, Suriyelilerin geri dönüşünün engellenmesinden Hizbullah’ı sorumlu tuttu

Lübnan’da Ketaib Partisi lideri ve milletvekili Sami Cemayel, Suriyeli Mültecilerin Geri Dönüşü için Ulusal Kampanya heyetiyle bir araya geldi.

Görüşmede heyet, Lübnan’daki Suriyeli sığınmacıların varlığı ve son dönemde sığınmacılar tarafından gerçekleştirilen ‘yasadışı sınır geçişleri’ ile ilgili konuları gündeme getirdi.

Cemayel’e kampanya tarafından bu konuda hazırlanan yasa teklifi hakkında bilgi verildi ve iki taraf arasında koordinasyon yolları görüşüldü. Cemayel, Ketaib Partisi’nin krizin çözümüne ilişkin yaklaşımını açıklarken, ‘mültecilerin evlerine dönmesine yönelik herhangi bir planın uygulanması için gerekli adımların atılmasında devletin öncelikli rolü olduğunu, fakat Hizbullah’ın kurumlar üzerindeki kontrolü ve devletin harekete geçmesini engellemesi nedeniyle bunun şu anda zor olduğunu’ savundu.

Öte yandan geçen Ekim ayında, Hizbullah’ın Suriyeli mülteciler dosyasından sorumlu yetkilisi eski milletvekili Nevvar el-Saheli, Genel Güvenlik Şefi Tümgeneral Abbas İbrahim’i ziyaret ederek Hizbullah’ın bu konuda yardım etmeye hazır olduğunu söylemiş ve partisinin imkânlarının bu konuda Genel Güvenlik’in hizmetine sunulabileceğini belirtmişti.

Hizbullah yetkilisi ayrıca ‘bazı Avrupa ve Batı ülkelerinin olumsuz tutumunu ve bu konuda yardımcı olma konusundaki ciddiyetsizliklerini’ kınamıştı.