Para Karşılığı İsrail Lehine Dezenformasyon Yayan Lübnanlı Gazeteci Tutuklandı

Lübnan’ın yakın tarihindeki en büyük casusluk şebekesi operasyonunda ifşa olan halkalardan biri de Mohammad Shouaib. Lokal kaynakların aktardığına göre Shouaib, yazdığı Hizbullah karşıtı yazılar için 300 ila 700 Amerikan Doları arasında bir ücret almıştı.

Twitter hesabındaki bilgilerde şu anda erişime kapatılmış bulunan (www.bimawdou3ia.com) web sitesinin sahibi ve yine -büyük ihtimalle tutuklanmasından sonra Lübnanlı yetkililer tarafından- erişimi engellenen www.khabar3ajel.com web sitesinin genel yayın yönetmeni olduğu görülen Shouaib, Lübnan’ın ünlü online bulvar gazetesi Lebanon24 tarafından “Sanatsal Konular Direktörü” olarak görevlendirilmiş, aynı zamanda Jaroudi Media ve Al Jaras platformlarında çalışmıştı.

Al Manar’ın haberi (https://almanar.com.lb/9278689) Shouaib’in İsrailliler tarafından görevlendirilmesinin ve yaptığı faaliyetlerin ayrıntılarını ortaya koydu. 1985 Saida doğumlu olan ve aynı şehirde ikamet eden Shouaib’e İsrailliler bir İngiliz telefon numarası vermişti ve ona Tom kod adı ile sesleniyorlardı. 

Shouaib’e kitleleri tahrik etmeye yönelik Hizbullah ve Hamas karşıtı yazılar yazması ve örneğin Lübnan’ın İran işgali altında olduğu gibi dezenformasyonlar yayması talimatları veriliyordu. İsrailliler, Shouaib’den yazılarını Al Kalima Online, Lebanon24 ve Voice of Lebanon (Sawt Libnan) gibi yayın organlarında yayınlamasını istiyorlardı ve Shouaib bahsi geçen yayın organlarında çıkan yazıları başına 50 ila 75 Amerikan Doları arasında bir ücret almıştı.

 Shouaib’den ayrıca İran’da hükümet kurulmasında yaşanan gecikmeyi iğneleyen, Hizbullah’ı kaçakçılık, uyuşturucu ticareti ve Filistin kamplarına uyuşturucu sokmakla hatta Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ve dahi Lokman Slim suikastinin sorumlusu olmakla suçlayan yazılar da yazması istenmişti. 

Shouaib’e verilen görevlerden bir başkasıysa Project Lebanon adında Suudi ve Körfez yanlısı dezenformasyonlar yayan bir Facebook sayfası açmasıydı. Shouaib, sayfanın kuruluşu ve yönetimi için ayda 200 Amerikan Doları alıyordu.

Lebanon24 ve Al Kalima Online, Shouaib ile ilgili söylenenlerin gerçekliğini inkâr eden demeçler yayınladılar.

Lebanon24 yayınladığı demeçte birinin Soheib’in adını tahrif edip lekelemeye çalışmış olabileceğini ve Shouaib’in yalnızca web sitesinin “teknik” meseleleriyle ilgilenen bir çalışan olduğunu söyledi.

Al Kalima Online ise “Bu platformda Shouaib’in tahrik edici yazılarının yayınlandığına dair haberlerin yanlış olduğunu netleştirmek Al Kalima Online için önemlidir, (…) söz konusu haberlerin kaynakları Shouaib’in adını yanlış bilgi yaymak için kullanıyorlar.” şeklinde kendini savundu. (The Cradle)