Pentagon şefi Austin, İsrail’i Lübnan’daki askeri eylemleri konusunda uyardı

Görüşme hakkında bilgi sahibi üç İsrailli ve ABD’li kaynağın Axios’a aktardığına göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Cumartesi günü İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’in İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimin tırmanmasında oynadığı rolden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Habere göre Austin’in Gallant’a gönderdiği mesaj, Beyaz Saray’da İsrail’in Lübnan’daki askeri eylemlerinin sınır boyunca gerilimi tırmandırdığı ve bunun da bölgesel bir savaşa yol açabileceği yönünde artan endişeyi yansıtıyor.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, Biden yönetimindeki bazı kişiler İsrail’in Hizbullah’ı kışkırtmaya ve Lübnan’da ABD ve diğer ülkeleri çatışmanın içine çekebilecek daha geniş bir savaş için bahane yaratmaya çalıştığından endişe ediyor. İsrailli yetkililer ise bunu kesin bir dille reddediyor.

Bir ABD’li kaynak Beyaz Saray’ın Austin’den Gallant’a, ‘İsrail’in Lübnan’daki askeri eylemlerinin tırmanmasından duyduğu endişeyi’ dile getirmesini istediğini söyledi. Görüşmenin kamuoyuna açıklanan metninde Pentagon, Austin’in Lübnan’dan özellikle bahsetmeden ‘çatışmanın Gazze ile sınırlı tutulması ve bölgesel tırmanıştan kaçınılması gerektiğini vurguladığını’ belirtmişti.

Fakat telefon görüşmesi hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, bunun ‘çok doğrudan ve samimi’ bir görüşme olduğunu ve Austin’in İsrail’in Lübnan’daki askeri eylemleriyle ilgili endişelerini özellikle dile getirdiğini söyledi.

İsrailli bir kaynak Austin’in Gallant’tan İsrail’in Lübnan’daki hava saldırıları konusunda açıklama istediğini ve İsrail ile Hizbullah arasında topyekün bir savaşa yol açabilecek adımlardan kaçınılmasını istediğini söyledi.

Gallant: Lübnan’da ikinci cephe açmak istemiyoruz

İsrailli kaynağa göre Gallant Austin’e, İsrail politikasının Lübnan’da ikinci bir cephe açmak olmadığını söyledi ve böyle bir senaryonun gerçekleşeceğini düşünmediğini vurguladı. Gallant ayrıca Austin’e, Hizbullah’ın saldırılarını artırdığını ve Suriye’den 350 mil uzaklıktaki Eilat şehrine bir insansız hava aracı saldırısı düzenlediğini söyledi. Gallant Austin’e, “Hizbullah ateşle oynuyor,” dedi.

ABD yönetimi, Hizbullah ve İran’a çeşitli kanallardan ‘savaş’ uyarıları gönderiyor. Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi bir kaynak, Biden’ın üst düzey danışmanı Amos Hochstein’ın geçen hafta Lübnan’a gittiğini ve Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve diğer Lübnanlı yetkililer aracılığıyla Hizbullah’a durumu tırmandırmaması yönünde ‘güçlü bir uyarıda’ bulunduğunu söyledi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsünün Axios’a verdiği bilgiye göre Hochstein ziyaret sırasında, “ABD’nin Gazze’deki çatışmanın Lübnan’a sıçramasını istemediğini ve İsrail-Lübnan sınırında sükunetin yeniden tesis edilmesinin hem Lübnan hem de İsrail için en yüksek öncelik olması gerektiğini yineledi.”

ABD, Hizbullah’ın ‘savaşı tırmandırmayacağı’ izlenimi edindi

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynak, Biden yönetiminin Hochstein’ın ziyareti sırasında ve sonrasında edindiği izlenimin, Lübnan hükümeti ve halkının yanı sıra Hizbullah’ın da İsrail ile bir savaşla ilgilenmediği yönünde olduğunu söyledi.

Bir kaynağa göre Biden yönetimi yetkilileri Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın geçen hafta yaptığı konuşmalarda gerilimi tırmandırma çağrısı yapmamasından memnun ve bunu ‘mesajlarının duyulduğuna dair bir işaret’ olarak görüyor.

İsrailli kaynak, Biden yönetimi yetkililerinin Gallant’ın Hizbullah’a yönelik açık tehditlerinden endişe duyduklarını ve bu tehditlerin sadece gerilimi arttırdığını düşündüklerini söyledi.