ABD, Mısır’a vereceği askeri yardımı Lübnan’a yönlendiriyor

ABD’li bir yetkili Çarşamba günü Al Arabiya’ya yaptığı açıklamada, ABD’nin Mısır’a ayırdığı 30 milyon dolarlık askeri yardımı Lübnan’a yönlendirdiğini söyledi.

Yetkili, “Bu, [Biden] yönetiminin Lübnan Silahlı Kuvvetlerini (LAF) destekleme konusundaki sarsılmaz kararlılığını gösteriyor,” dedi.

Çarşamba günkü hamle, Biden yönetiminin Kongre’yi, insan hakları ihlalleri nedeniyle Mısır’a verilecek 85 milyon dolarlık askeri fonları yeniden yönlendirdiği konusunda bilgilendirmesinin ardından geldi. Yaklaşık 55 milyon doların Tayvan’a gönderilmesi bekleniyor.

ABD’li yetkili, “LAF’a destek, hükümetin felç olmasıyla birlikte her zamankinden daha fazla olmak üzere, ülkedeki istikrarın korunması için hayati önem taşıyor,” dedi.

Pazartesi günü ABD CENTCOM şefi Orgeneral Erik Kurilla Beyrut’u ziyaret etti. CENTCOM bunun ‘eğitim işbirliğini ilerletmek ve bölgesel tehditlere karşı koymak’ için olduğunu söyledi. General Kurilla, LAF Generali Joseph Avn ile bir araya geldi ve 4. Müdahale Alayının yüksek eğitimli askerlerini ziyaret etti.

ABD’li yetkililer LAF’a verilen desteğin Lübnan’ın devlet kurumlarını güçlendirmek ve Hizbullah’a karşı koymak suretiyle ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları için de hayati önem taşıdığını savunuyorlar.