Müslüman Kardeşler (İhvan) Hareketi: Sisi’den kaçan lider kadrosu ve gençlik yapılanmasından 800 kişiye Türk vatandaşlığı verildi

Mısır’daki Sisi yönetiminin, İstanbul’daki Mısır konsolosluğu üzerinden pasaport yenilenmesine izin vermemesi, ülkelerinden kaçan Mısır İhvan üyelerini zor durumda bıraktı.


Pasaportlarını yenileyemedikleri ve yeni pasaport elde edemedikleri için hareket edemez hale gelen İhvan üyelerinden lider kadrosu ve gençlik yapılanmasından 800 kişiye, Türk vatandaşlığı verildi.


Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan İhvan hareketi yetkilisi, bir komite kurduklarını, vatandaşlık almak isteyenlerin bu komiteye başvurduğunu ve bu komiteye sunulan başvuruların Türk makamlarına iletildiğini söyledi. 


Akhbar gazetesine göre İstanbul’da yaşayan bu yetkiliye göre şu ana kadar İhvan’ın lider kadrosundan ve Sisi’den kaçan gençlerden toplamda 800 kişi Türk vatandaşlığı aldı. Akhbar gazetesi, vatandaşlık alan İhvan üyelerinin seçme ve seçilme dahil tüm haklardan yararlandıklarını bildirdi.


İhvan Yetkilisi: Mursi döneminde Mısır parlamentosunda vekil olan isimler bugün AKP’den aday olmayı düşünüyor


Vatandaş olduktan sonra AKP’ye üye olmayı, önce yerel ve sonra genel seçimlerde aday olmayı ciddi şekilde düşünen üyelerinin olduğunu aktaran İhvan yetkilisine göre bu isimler Mursi döneminde de Mısır parlamentosunda vekillik yaptı.


Akhbar gazetesinin aktardığına göre Türk hükümeti “İnterpol ile çalışan ve İhvan üyelerinin peşinde olan Sisi’den kaçan İhvan üyelerine güvenli bir sığınak” sunuyor. Sisi yönetiminden kaçarken 2019 şubatında Atatürk havaalanında yakalanıp sınır dışı edilen Mısırlı genç Muhammed Abdulminim’in başına gelenlerin, bu adımların atılmasını hızlandırdığı iddialar arasında.


Bir diğer İhvan yetkilisine göre İhvan üyelerine vatandaşlık verilmesi, ikiye bölünen İhvan’ın içerisinde tartışmalara yol açtı. Akhbar gazetesine göre Kriz Ofisi ve geleneksel İhvan hareketi kanadı şeklinde ikiye bölünen İhvan hareketinden bazı isimler “Hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz ama Ankara bir kanadı diğerine tercih ediyor” diyor. 

İhvan yetkilisi: Sudan istihbaratı Türkiye’ye gelişimize eşlik etti


Akhbar gazetesi, Sudan’a kaçan İhvan üyeleri ile ilgili de başka bir iddiada bulundu. Gazetenin haberine göre Mısır’dan kaçıp Sudan’da Ömer El-Beşir’e sığınan İhvan üyeleri, Ömer El-Beşir’in devrilmesinin ardından benzer sorunlarla karşı karşıya kalacaktı. 


2 ay önce Sudan’dan İstanbul’a kaçabilen İhvan üyelerinden bir isim Akhbar gazetesine şunları söyledi: “Ankara, onlarca İhvan üyesinin Sudan’dan İstanbul’a güvenli varışını temin etti. Türkler, İhvan’ın önerisiyle Sudan makamları ile iletişime geçti ve Sudan’dan kaçmak isteyen İhvan üyelerine nizami bir şekilde Sudan pasaportu verildi. Sudan istihbaratından yetkililer bu yolculukta İhvan üyelerine eşlik etti ve İhvan üyeleri Türkiye topraklarına giriş yaptıklarında yetkililer pasaportları alıp Sudan’a geri gittiler.”  (Al-Akhbar)