Mursi Hemen Unutuldu: İhvan-Sisi Müzakereleri Başladı

Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan Müslüman Kardeşler (İhvan) cemaati liderlerinden bir isim, Mısır’daki Sisi yönetimi ile üçüncü taraf aracılığı ile müzakerelere başlandığını belirtti. 

2013’teki askeri darbe İhvan’ı bölünmeye götürmüş ve darbenin ardından kendine “Kriz Ofisi” diyen ve geleneksel İhvan’dan farklı bir yerde duran bir İhvancı ekibin basın açıklamaları cemaati ikiye bölmüştü.

Geleneksel İhvan liderliği, bölünen ekibin önün kesmek üzere hızlıca cemaat içinde seçimlere gitti ve liderliklerine taze güven aldılar. Fakat bu durum İhvan cemaati içerisinde başlayan bölünmeyi durdurmadı. Bu taze güvenin, parçalanmanın önüne geçmek için geçici olarak verildiğini açıkça ifade eden geleneksel İhvan liderleri de oldu. 

En son geçen ay bir tarafın yaptığı açıklamada Mısır’da rejim aygıtlarının tamamını değiştirme hedefiyle bir devrim sürecine çağrı yapıldı fakat bu devrim sürecinde kullanılacak araçlar ve izlenecek yol hakkında ayrıntı verilmedi. İhvan cemaati liderlerinden isimler, İhvan resmi sitesinde yayınlanan bu çağrının İhvan ile alakası olmadığını açıkladı.

İhvan Lideri: Avrupa ve Körfez Ülkelerinin Aracılığıyla Taleplerimiz Temelinde Müzakerelere Başladık

Doha’da yaşayan İhvan lideri ‘Sisi ile müzakereler ve mevcut rejimin tanınmasına’ dair soruya şöyle yanıt verdi: “Avrupa ve Körfez’den uluslararası bazı taraflar, İhvan’ın taleplerini merkez alan yeni bir müzakere turuna başladı. Bu tur özellikle Mursi hayatta iken, meşru cumhurbaşkanı Mursi sıfatıyla İhvan’ın sıkıca bağlı kaldığı meşruiyetin son bulmasının ardından başladı.” 

İhvan lideri Al-Akhbar gazetesine verdiği demecin devamında İhvan’ın taleplerinin “tüm tutuklu İhvan üyelerinin ve rejimin kendine tehlike olarak görmediği İhvan liderlerinin serbest bırakılması” olduğunu ifade etti.

İhvan üyelerinin çok zor şartlarda yaşama tutunmaya çalıştığını ve devlet ile girilen bu çatışmanın İhvan’ı yıktığını ifade eden kaynak, devlet ile çatışmayı bitirme talebinin İhvan kitlesinden geldiğini ifade etti.

Bugün tutuklu bulunan Hayrat Şatır ve Mahmud Baltacı gibi isimlerin bu müzakerelere dair tutumlarının ne olacağı sorusuna “Kabul etseler de devlet onları elinden bırakmak istemeyecek ve İhvan’ın girdiği yolda devam edebilmesi için elinde tutacak” şeklinde cevap verdi. (Al-Akhbar)