Türkiye yok, Doğu Akdeniz Gaz Forumu Mısır’da toplandı: Mısır, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, AB, Fransa, İtalya, Filistin, ABD ve Ürdün

İkinci Doğu Akdeniz Gaz Forumu Kahire’de toplandı.

Foruma Mısır, İsrail, Filistin, Güney Kıbrıs, Yunanistan, AB, ABD, Fransa ve İtalya’dan Enerji Bakanları ve temsilciler katıldı.

İkincisi düzenlenen forumun sonuç metnine göre üye ülkeler forumu uluslararası bir organizasyona dönüştürme kararı aldı. Uluslararası organizasyon, uluslararası kanunları dikkate alarak, üye ülkelerin haklarını ve ve doğal gaz kaynaklarını koruyacak.

Sonuç metninde, birinci forum toplantısında da anlaşma sağlandığı üzere, Doğu Akdeniz Gaz Forumunun hedeflerini gerçekleştirmek ve enerji alanında bölgesel işbirliğini arttırmak için ülkeler arasındaki işbirliğini sürdürme kararı alındı.

Üye ülkeler ayrıca gelecekte doğal gaz arama ve yatırımlar yapmayı kolaylaştırmaya yönelik yolları tartıştı. Bu yolları geliştirme kararı alındı.

Kıbrıs Enerji Bakanı: Doğalgaz 2024 yılında Mısır’a ulaşmış olacak

Öte yandan foruma katılan Güney Kıbrıs Enerji Bakanı, Kıbrıs doğalgazının 2024 yılında Mısır’a ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Güney Kıbrıs ve Mısır, geçen yılın eylül ayında Afrodit kuyusu doğalgazının Mısır’a taşınmasına dair anlaşma yapmıştı. Mısır bu doğalgazın ihraç merkezi olacak.

Kaynaklar Mısır’ın bölgesel enerji merkezi olmayı hedeflediğini söylüyor.

İsrail Enerji Bakanı: Kasım ayında, Mısır’a senelik 7 milyar metreküp doğalgaz akışı başlıyor

İsrail Enerji Bakanı toplantı sonrası yaptığı açıklamada ise Mısır’a doğalgaz akışının kasım ayında başlayacağını duyurdu.

Senelik 7 milyar metreküp doğalgaz akışının olacağını açıklayan İsrail Enerji Bakanı gaz taşıma hattının bitirildiğini söyledi.

Foruma katılan üye ülkeler, bir sonraki toplantının 2020 yılında yapılması yönünde anlaştı. (Sputnik, Mısır Haber ajansları)