Mısır’dan İsrail’e ‘Refah’ uyarısı: İşgal ederseniz 1979 anlaşmasını askıya alırız

Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan habere göre, Mısırlı yetkililer İsrailli mevkidaşlarına, Gazze’nin güneyindeki Refah kentini işgal etmeleri durumunda 1979 barış anlaşmasını ‘bilfiil askıya alacakları’ mesajını ilettiler.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu cuma günü yaptığı açıklamada, Mısır sınırında bulunan ve yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin çadırlarda yaşadığı Refah’ta bir İsrail kara operasyonunun, ‘Hamas’ın silahlı kanadının dört tugayını yok etmek için’ gerekli olduğunu duyurdu.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “Filistinlilerin sayısının artması nedeniyle Refah’ı daha fazla askeri tırmanışa sokmak için sınırlı alan ve büyük risk var,” dedi ve bir tırmanışın ‘korkunç sonuçları’ olacağı konusunda uyardı.

Yardım kuruluşları, İsrail’in böyle bir operasyona devam etmesi durumunda Gazze’de halihazırda gerçekleşenden daha kötü bir ‘kan banyosu’ yaşanacağı konusunda uyardı.

İsrail, Refah’taki Filistinlileri sürmek için plan hazırlıyor

Netanyahu, bu tür uyarılara yanıt olarak ABC’ye yaptığı açıklamada, “Hiçbir koşulda Refah’a girmemeliyiz diyenler, temelde savaşı kaybedin, Hamas’ı orada tutun diyorlar,” iddiasında bulundu.

İsrail lideri, İsrail’in Gazze’deki Refah’ın kuzeyinde İsrail ordusunun çoktan girdiği bazı bölgelere sivilleri ‘zarar görmeden’ tahliye etmek için ‘ayrıntılı bir plan’ üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi. Geçtiğimiz dört ay boyunca, İsrail kara kuvvetleri Gazze’nin kuzeyinden güneyine doğru ilerledi ve Refah’ın hemen kuzeyindeki Han Yunus kentinde şiddetli çatışmalar devam ediyor.

WSJ’ye göre, bir kara harekâtı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’yi ‘Mısır’ın sınırını yüksek sivil kayıplarla kapalı tutmak ya da insan kalabalığının ülkesine girmesine izin vermek ve böylece Filistinlilerin kitlesel olarak yerinden edilmesine kapı açmak arasında karar vermeye’ zorlayacak.

İsrail İstihbarat Bakanlığı’nın 7 Ekim savaşının başlamasından kısa bir süre sonra sızdırdığı bir plana göre, İsrail, Gazze’nin 2,3 milyon sakininin Mısır’a ya da diğer üçüncü ülkelere zorla göç ettirilmesinin ‘hayat kurtarmak için gerekli bir insani önlem’ olarak görüneceği bir senaryo yaratmak istiyor.

Mısırlı yetkililer WSJ’’ye verdikleri demeçte, Kahire’den bir heyetin cuma günü Tel Aviv’i ziyaret ederek İsrailli yetkililerle Refah’taki durum hakkında görüştüğünü söyledi. İsrailli yetkililer Mısır’a kara harekâtını kabul ettirmeye çalışıyorlar, fakat Mısırlı yetkililer direniyor.

Biden’dan Refah’ın işgaline örtülü onay

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’i Mısır sınırına yakın güney Gazze’de yeni bir askeri operasyona başlamadan önce sivilleri korumak için ‘güvenilir bir plana’ ihtiyacı olduğu konusunda uyardı. 

Biden, pazar günü Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray’a göre Biden, Filistinli sivillere insani yardımın akışını ve ‘acil ve özel adımlar’ çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze’nin güneyindeki Refah’ta bir askeri operasyonun ‘orada barınan bir milyondan fazla insanın güvenliği ve desteği için güvenilir ve uygulanabilir bir plan olmadan ilerlememesi gerektiğini’ söyledi.