Hizbullah ve İslami Cihad Beyrut’ta bir araya geldi

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Filistin İslami Cihad (PIJ) hareketi Genel Sekreteri Ziyad el-Nahala ile 13 Ağustos’ta Beyrut’ta bir araya geldi. Toplantıda Nahala’nın yardımcısı Muhammed el-Hindi de hazır bulundu.

Al-Manar’da yer alan göre iki lider görüşmede Filistin, Lübnan ve bölgedeki son gelişmeleri ele aldı. Haberde, “Mevcut koşullarda direniş ekseninin karşı karşıya olduğu olaylar, tehditler ve fırsatların bir değerlendirmesi yapıldı,” denildi. 

Nasrallah Nahala ile en son bu yılın Mart ayında Beyrut’ta bir araya gelmişti. O zaman iki lider Filistinli direniş gruplarının ‘başta Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria olmak üzere Filistin topraklarında İsrail işgal çetelerine ve suç ordusuna cesurca karşı koymalarını’ değerlendirmişti. 

Hizbullah ve İslami Cihad liderleri arasındaki son görüşmeler, Batı Şeria’da direnişin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı bir döneme denk geldi. Batı Şeria’da son zamanlarda işgalci askerlere ve yerleşimcilere karşı artan operasyonlar düzenleyen İslami Cihad ve Hamas ile bağlantılı bazı grupların ön plana çıkıyor. 

Temmuz ayı başında İsrail ordusu Cenin kentinde, amacı İslami Cihad’ın Cenin Tugayı’nı dağıtmak olan bir operasyon başlatmıştı.

Haziran ayında ismi açıklanmayan bir Filistin Yönetimi yetkilisi, “İslami Cihad Batı Şeria’da silah ve bağlılık satın almak için İran’ın parasını kullanıyor,” iddiasında bulunmuştu. İsmi açıklanmayan bir başka Filistinli yetkili de, “İran zaten burada, Batı Şeria’da,” demişti.

Haziran ayında Tahran’da üst düzey İslami Cihad liderleriyle bir araya gelen İran’ın dini lideri Ali Hamaney, “Batı Şeria’daki direniş gruplarının artan gücü Siyonist düşmanı dize getirmenin anahtarıdır ve bu yol devam etmelidir,” ifadelerini kullanmıştı.