Sudan’da Darbe Meclisi ile Muhalefet Arasında ‘Yönetim’ Müzakereleri Başladı: Sudan Kurtuluş Ordusuna Mensup 235 Tutuklu Serbest Bırakılıyor

Sudan’da Askeri Konsey ile muhalefet arasında yönetime ve geçiş sürecine dair dün başlayan müzakereler bugün de devam ediyor.

Müzakerelerin başladığı sırada ise Sudan Kurtuluş Ordusu isimli silahlı gruba mensup 235 tutuklunun perşembe günü serbest bırakılacağı duyuruldu. Sudan Kurtuluş Ordusu Darfur’daki en büyük isyancı güçlerden ve Sudan Özgürlük ve Değişim Hareketinin müttefiklerinden.

Sudan muhalefeti müzakerelerde Askeri Konseyin “biz liderlik edelim” talebini reddetti. Süren müzakerelerde şimdiye kadar alınmış herhangi bir karar yok.

Sudan muhalefeti Askeri Konsey’in “geçiş süreci iki yıllık olsun ve yüksek konseye biz başkanlık yapalım” tekliflerinin kabul edilemez olduğunu ve devletin başına geçecek sivil bir liderlik kuruluna kadar mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

Müzakerelere her iki tarafın kabul ettiği aracı olarak Etiyopya ve Afrika Birliği de katılıyor. AFP’nin aracıların önerdiği ve elde ettiği belgeye göre 8 kişinin sivillerden 7 kişinin askerlerde olacağı bir Yönetim Konseyi tartışılan konular arasında yer alıyor.

Müzakereler 30 hazirandaki ‘Milyonluk Yürüyüş’ sonrası başlamıştı. Muhalefet 13-14 temmuzda ikinci milyonluk yürüyüşe hazırlanıyor. (Hadaf)